Detalii DRAMATICE de la Neamț: Medicul Cătălin Denciu și-a riscat propria viață pentru a salva un pacient din incendiu

Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț, doctorul Denciu, a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii din în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu. Dr. Catalin Denciu a fost adus la Bucureşti şi apoi transferat la o clinică din Belgia.

RomaniaTV.net
14 nov. 2020, 20:26
Detalii DRAMATICE de la Neamț: Medicul Cătălin Denciu și-a riscat propria viață pentru a salva un pacient din incendiu

Incendiu Neamț. UPDATE

. Aeronava Tarom care îl transportă pe medicul erou Cătălin Denciu la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia a decolat, duminică dimineața, de pe Aeroportul Otopeni.

Incendiu Neamț. UPDATE – Orban: Aeronava cu medicul rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii a sosit la Bucureşti. În cursul acestei dimineţi va fi transportat în Belgia cu aeronavă militară

Incendiu Neamț. Medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, fost coleg de facultate cu Tătaru, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de gradul II și III pe 80% pe suprafața corpului.

„O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

Incendiu Neamț. Lucian Micu, directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în incendiul de la ATI au murit șapte oameni, iar alți doi, între care un medic și un pacient sunt în stare critică.„Ce vă pot spune la acest moment este că șapte pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. (…) Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

Managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ Lucian Micu a declarat, sâmbătă seară, că medicul de gardă rănit în incendiul de la secţia ATI va fi transferat în primă fază la Spitalul din Iaşi, iar apoi va fi luat cu o aeronavă militară şi va fi dus la Spitalul Floreasca din Capitală. Ministerul Apărării a precizat că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni pentru misiunea de evacuare medicală.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, fost coleg de facultate cu medicul Cătălin Denciu care a fost rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Nelu Tătaru a declarat că a fost coleg de facultate cu medicul Ioan Cătălin Denciu care a suferit arsuri grave încercând să salveze cât pacienţi în incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Ministrul Sănătăţii a adăugat că este prieten cu acesta şi este un medic profesionist care îşi face meseria, după cum s-a putut vedea şi sâmbătă seara „încercând să salveze ceilalţi pacienţi”.

„Da, suntem şi prieteni. E un profesionist. Colegi de facultate. Îşi face meseria, după cum am văzut şi în această seară, încercând să salveze ceilalţi pacienţi”, a afirmat Nelu Tătaru sâmbătă seara la Leţcani, întrebat cum este ca om doctorul rănit, cu care a fost şi coleg de facultate.

Referitor la transferul acestuia în Belgia, ministrul Sănătăţii a spus: „Medicul Cătălin Denciu va fi transferat de la aeroport de la Iaşi la Bucureşti, la Spitalul Floreasca, unde va fi evaluat şi îi vor fi tratate arsurile, iar mâine dimineaţă va merge în Belgia, la Spitalul Militar Reign Astrid, la clinica de arsuri. În această perioadă spitalul nu primea din exterior, dar am avut aceste discuţii împreună şi cu premierul şi au acceptat transferul”.

Incendiu la ATI Piatra Neamţ. 7 persoane au murit, iar medicul de gardă are arsuri pe 80% din corp VIDEO

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.

Medicul care a salvat mai multi pacienti din al doilea salon afectat de incendiu si care a suferit ranile cele mai grave se numeste Ioan Catalin Denciu. Face parte dintr-o familie de medici. Sotia este ginecolog si au impreuna doi copii.

Colegul sau, Pavel Bors, tot medic specialist ATI, „a suferit arsuri doar in zona mainilor si e posibil sa-si fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei”, a spus aceeasi sursa medicala.

Incendiul de la secția de reanimare a creat o situație care trebuie gestionată imediat, așa că a fost activat planul roșu de intervenție.

Update 20.30: ISU Neamț a confirmat al zecelea deces al unui pacient, precizând că este posibil ca lista neagră să nu se închidă aici, alte șapte persoane fiind în stare critică. De asemenea, doctorul Denciu, care era de gardă și a suferit arsuri importante pe 80% din corp, este în stare foarte gravă.

Bilanțul este sumbru, conform datelor furnizate de ISU Neamț: ”În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală. Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași. O ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț,  pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”.

Urmează să fie stabilită cauza incendiului. Astăzi s-a lucrat la recompartimentarea secției și pompierii trebuie să stabilească dacă există vreo legătură între lucrările făcute și izbucnirea focului.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică.

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.

Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.