Detalii EXCLUSIVE despre modul în care s-a acţionat la Oneşti. Procurorul a interzis intervenţia în forţă a poliţiştilor

Apar noi detalii despre modul în care autoritățile au acționat în cazul luării de ostatici de la Onești. Potrivit unor surse citate de România TV, procurorul prezent la fața locului a luat decizia negocierii și a interzis cu desăvârșire să se intervină în forță.

04 mart. 2021, 11:40

Detalii EXCLUSIVE despre modul în care s-a acţionat la Oneşti. Acţiunea de intervenţie a poliţiştilor a fost coordonata de catre un procuror. Acesta a fost cel care a dat indicaţii pas cu pas.

Detalii EXCLUSIVE despre modul în care s-a acţionat la Oneşti

Procurorul ar fi interzis cu desăvârşire intervenţia în forta a poliţiştilor în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Tot el a interzis ca un lunetist să vină şi să tragă din blocul de vis-a-vis.

Mai mult, le-a interzis pompierilor să aducă un desfăcător pneumatic, care ar fi putut deschide ușa în doar câteva secunde. A acceptat ca uşa să fie doborâtă cu acel berbec. Astfel, s-au dat 40 de lovituri la fiecare cinci secunde până când poliţiştii au reuşit să dărâme uşa şi să intre în apartament.

Potrivit unor surse din anchetă citate de România Tv, procurorul i-ar fi ameninţat pe poliţişti că dacă nu-i vor asculta ordinele se vor alege cu dosare penale.

Reamintim că şi în cazul de la Caracal intervenţia poliţiştilor a fost una haotică, aceştia aşteptând un mandat pentru a putea pătrunde în locuinţa lui Gheorghe Dincă. Mai mult, polițiștii au mințit în legătură cu cele trei adrese greșite pe care le-au percheziționat înainte de a ajunge la domiciliul lui Gheorghe Dincă. Inițial, au spus că adresele au fost furnizate de STS, dar de fapt au apărut din verificările făcute pe lista agresorilor sexuali cunoscuți din zonă. De asemenea, anchetatorii au cerut localizarea apelului abia după o oră și jumătate de la primul telefon la 112 al victimei, confirmând astfel spusele șefilor STS.

Ministrul de Interne, anunţ după crima oribilă de la Oneşti: Şefii IPJ Bacău au fost înlocuiţi

Citeşte şi Dovada că una dintre victime a fost împuşcată de poliţiştii din Oneşti. Ministrul Bode confirmă FOTO

Ministrul de Interne a anunţat că şefii poliţiei Oneşti au fost schimbaţi din funcţie. De altfel Lucian Bode a prezentat miercuri concluziile preliminare dupa intervenția ratată a polițiștilor la dubla crimă care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

„Tema declaraţiei de presă o reprezintă concluziile preliminare de la Oneşti precum şi măsurile dispuse până în prezent. Vreau să spun condoleanţe familiilor persoanelor decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat e că în urma unei intervenţii nu am reuşit să salvăm vieţile persoanelor. Vin azi în faţa dumneavoastră cu rezultatul concluziilor.Mă axez pe trei paliere esenţiale din cuprinsul raportului preliminar.

1.Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacau, ma refer la inspectorul-sef si adjunctul lui. La comandă se afla adjunctul unitatii care s-a deplasat cu intarziere la fata locului minimizand importanta evenimentului. Cu toate ca autorul a mentionat de mai multe ori ca va recurge la fapte de violenta nu au fost dispuse masuri legale in acest sens. In contextul apelurilor repetate la 112 ale agresorului, conducerea IPJ nu a valorificat în intregime toate datele.

Citeşte şi Fiica criminalului din Oneşti rupe tăcerea. „Ne-au luat apartamentul cu arma la cap. Tatăl meu a greşit. Nu trebuia să se ajungă aici”

2.Cu privire la modul de implicare a politiei municipale Onești, a fost ignorat trecutul autorului. Comunicarea cu autorul inainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasa ceea ce a sporit starea de irasciblitate a agresorului. Masurile dispuse la fata locului au fost deficitare,, nu a fost izolata sotia agresorului ceea ce i-a permis agresorului sa aiba acces la informatii despre operatiune.

3.Legat de modul de interventie, fortele au avut in dotare echipament corespunzator, principala deficienta constatata a fost relationarea defectuoasa intre factorii de comanda, lucru care a determinat lipsa coordonarii actiunilor si neasumarea responsabilitatilor.

Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții”, a  spus ministrul Lucian Bode.


loading...
Partenerii noștri