Detalii neştiute din agenda Elenei Ceauşescu. Tovarăşa o copia pe Regina Marii Britanii şi ascundea că fusese slujnică. „Nimeni nu putea să o atingă”

Elena Ceauşescu nu a condus România înainte de Revoluţia din decembrie 1989, aşa cum se credea. "Tovarăşa" şi-a făcut propria carieră stând în umbra lui Nicolae Ceauşescu. Prof.univ.dr. Lavinia Betea a studiat agenda Elenei Ceuşescu şi a scos la iveală detalii neştiute despre soţia fostului dictator comunist.

23 mai 2021, 14:12
Detalii neştiute din agenda Elenei Ceauşescu. Tovarăşa o copia pe Regina Marii Britanii şi ascundea că fusese slujnică. „Nimeni nu putea să o atingă”

Lavina Betea a mărturisit că a scris volumul “Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. Agenda Tovarăşei din 1989”, după ce a analizat agenda Elenei Ceauşescu, pentru a afla dacă „Tovarăşa” a condus România înainte de Revoluţie.

Autoarea volumului a dezvăluit că „biroul Elenei Ceauşescu era singurul birou unde nu exista potrtetul oficial al lui Nicolae Ceauşescu.

„Ea respectase opinia lui Maurer, care spusese în ’65 să nu mai punem potrete pentru că Gheorghiu-Dej umpluse lumea cu portretele sale oficiale”, a declarat prof.univ.dr. Lavinia Betea, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu la Aleph News, conform Mediafax.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Avem informaţii de la Comisia Europeană că domnul ministru al Agriculturii s-a dus cu planurile de irigaţii de pe vremea lui Ceauşescu”

De asemenea, profesorul universitar care a studiat agenda Elenei Ceauşescu a precizat că soţia fostului lider comunist voia să ascundă faptul că fusese slujnică în tinereţe, dar, în schimb voia să fie tratată precum Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii deoarece nu permite nimănui să o atingă.

„Elena Ceuşescu nu se dezbărase de obiceiurile pe care le văzuse ea în tinereţe. Ea a fost o perioadă slujnică. A fost o chestiune pe care a ascuns-o, că nu cadra cu revoluţia. Şi mama ei fusese slujnică într-o casă boierească. Şi foarte des trecea la limbajul şi comportamentele pe care le aveau arendaţii, boieraşii, micile cucoane.

Altă practică a ei era, ca şi în cazul Reginei Elisabeta II-a, nimeni nu putea să o atingă. Nici când venea dimineaţa la sediu nu accepta să i se întindă mâna de către ofiţerul aghiotant sau de către funcţionarul de la cabinetul ei, care o aştepta în capul scărilor în fiecare dimineaţă”, a precizat Lavinia Betea.

Citeşte şi: Detalii despre cum erau urmăriţi de Securitate sportivii în comunism. Ilie Năstase: „Şi Ceauşescu era filat!”

De asemenea, prof.univ.dr. Lavinia Betea a descoperit, în timp ce studia agenda Elenei Ceauşescu,  că Poliana Cristescu era un musafir aproape zilnic al Cabinetului tovarăşei, unde exista portretul lui Nicolae Ceauşescu.

Citeşte şi: Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu. Preparatul tradiţional preferat al dictatorului

Cum a descoperit agenda Elenei Ceauşescu

„Agenda aceasta este în Arhivele Naţionale, înregistrată în mod greşit ca fiind a Cabinetului nr.1. Este o agenda obişnuită în care scria şeful de cabinet, Neacşu, fără să existe semnătura lui. Neacşu nota în ziua de luni cine a venit. Era obligatorie notarea. Nota de dimineaţă. Spre exemplu. 9.30. Tov. Bobu. Şi nota 9.30-9.40. Nu ştia nici el de ce a intrat acolo. El nota cine a venit, nota şedinţele, cât ţineau, unde erau şi nota deplasările lor. Plecat la Snagov, plecat la Neptun, ş.a.m.d. Uitându-mă că prea des venea Poliana Cristescu (…)”, a precizat Lavinia Betea.

Mai multe detalii despre agenda Elenei Ceuşescu aflaţi AICI.

Citeşte şi: Canalul Dunăre-București ar putea deveni realitate. Licitaţie publică pentru proiectul lui Nicolae Ceauşescu