Detalii oficiale despre incidentul de la Ambasada Rusiei. Cum spune Parchetul de pe lângă Tribunalul București că s-a întâmplat totul

Apar noi detalii despre incidentul de la Ambasada Rusiei în România, în urma căreia Bogdan Drăghici, care se afla la volanul mașinii incendiate, a murit.

06 apr. 2022, 13:10
Detalii oficiale despre incidentul de la Ambasada Rusiei. Cum spune Parchetul de pe lângă Tribunalul București că s-a întâmplat totul

Bogdan Drăghici, președintele Asociației T.A.T.A., cel care a provocat incidentul de la Ambasada Rusiei, a lovit mai întâi poarta, apoi și-a dat foc. În interiorul mașinii au fost găsite mai multe dispozitive inflamabile.

Anchetatorii au spus că nu a fost un gest terorist. Bogdan Staicu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a declarat, miercuri, că bărbatul a intrat cu mașina în poarta Ambasadei, apoi a aprins un dispozitiv. „În felul acesta s-a produs incendiul din interiorul mașinii, rezultatul fiind carbonizarea bărbatului. Acestea sunt datele la momentul actual. Cu siguranță nu este o stare de fapt stabilită cu certitudine, dar pe baza datelor existente aceasta este situația de fapt conturată momentan”, a spus Staicu.

Întrebat dacă poate fi catalogat ca gest terorist, ținând cont de situația de la graniță, prim-procurorul a exclus acest lucru. „Nu există la momentul acesta elemente concrete într-un asemenea sens. Nu putem afirma la momentul ăsta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanțe personale. Se fac audieri inclusiv cu personalul Jandarmeriei care se afla la fața locului. După ce se vor finaliza aceste audieri vom ști ce s-a întâmplat”, a mai spus Staicu.

Citește și Șoferul mașinii care a provocat incidentul de la Ambasada Rusiei este Bogdan Drăghici, președintele Asociației T.A.T.A

În momentul de față se fac verificări inclusiv pentru a găsi motivele exacte pentru gestul sinucigaș al bărbatului. „La momentul actual nu aș putea să vă comunic date în legătură cu circumstanțele personale, eventual cu lăsarea vreunui bilet care să justifice o anumită conduită”, a mai spus procurorul. Potrivit acestuia, în timpul cercetării la fața locului, în interiorul mașinii au fost găsite recipiente pentru substanțe inflamabile. Surse din anchetă susțin că individul era condamnat la 15 ani de închisoare pentru viol. Un șofer a intrat miercuri dimineața cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei la București. Mașina a luat foc, iar șoferul a murit.

Bogdan Drăghici s-a urcat la volanul unei mașini și a intrat în gardul Ambasadei Rusiei. Mașina a luat foc, iar președintele T.A.T.A. a murit pe loc. Incidentul a avut loc la doar o zi după ce Bogdan Drăghici a fost condamnat la 15 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de viol, agresiune și rele tratamente aplicate unui minor.

Citește și Mesajul lui Bogdan Drăghici înainte de a provoca incidentul de la Ambasada Rusiei: „Și eu sunt ucrainean. Ar fi minunat să ne considerăm cu toții, până când se va sfârși definitiv războiul”

Detalii de la Jandarmeria Română

„În legătură cu incidentul înregistrat în această dimineață la sediul ambasadei Federației Ruse din București, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române face următoarele precizări:

În jurul orelor 06.00, un autoturism a pătruns, în mod deliberat și fără drept, în zona de siguranță instituită în jurul ambasadei. În drumul său, autoturismul a lovit gardul pietonal de protecție și a continuat deplasarea până la porțile de acces, fără a trece de acestea.

Jandarmii aflați în dispozitivul de pază și securitate al misiunii diplomatice au intervenit prompt și au încercat să extragă conducătorul din autovehicul, moment în care acesta s-a autoincendiat.

Imediat a fost solicitat sprijinul echipajelor ISU BIF, care au intervenit pentru stingerea incendiului.

Concomitent s-au luat măsuri de asigurare a perimetrului pentru a permite desfășurarea activităților de cercetare.

Prin măsurile adoptate la obiectiv și prin modul prompt de acțiune și intervenție al jandarmilor aflați în serviciu, nu a fost pusă în pericol securitatea ambasadei și nici integritatea personalului diplomatic.

Menționăm că începând cu data de 24.02.2022, Jandarmeria Română a dispus măsuri suplimentare pentru protecția obiectivului diplomatic aparținând Federației Ruse, în principal, prin:

  •  întărirea dispozitivului de pază și protecție, prin suplimentarea efectivelor și a mijloacelor;
  • realizarea unui dispozitiv de protecție fizică pietonală în perimetrul ambasadei.

Permanent a existat o comunicare cu responsabilii de securitate ai obiectivului diplomatic, nefiind înregistrate incidente de natură a afecta siguranța personalului diplomatic și a ambasadei”.