Deutsche Welle: Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică

Horaţiu Pepine scrie un editorial în Deutsche Welle despre legea restituirilor, cu titlu "Proprietatea, de la moft la "fundament democratic". 

24 apr. 2013, 07:36
Deutsche Welle: Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică

„Victor Ponta a avut miercuri un discurs foarte bun în Parlament. Pentru prima dată un înalt demnitar din partea stângă a spectrului politic a cerut scuze celor care au fost deposedaţi de regimul comunist, inclusiv cultelor religioase, cu o referire specială la Biserica Greco-catolică, care „a avut poate cel mai mult de suferit””, scrie Horaţiu Pepine în Deutsche Welle.

Editorialistul spune că lui Victor Ponta i se face o nedreptate când este aşezat în descendenţa lui Ion Iliescu. „Victor Ponta este foarte departe de gândirea preşedintelui din anii 90. Pe atunci, Ion Iliescu încurajase instanţele de judecată, prin declaraţii publice explicite, să nu dea curs cererilor de restituire a proprietăţilor şi într-un comentariu personal cu pretenţie filosofică spusese că în definitiv „proprietatea este un moft”. (…) În domeniul acesta al proprietăţilor confiscate de comunişti, Ion Iliescu şi partidele de care a fost legat prin interese au dus o politică direct răspunzătoare de situaţia de astăzi”.

Pepine aduce aminte de românii care au ajuns să dea statul în judecată la CEDO este pentru că guvernele post-comuniste au deturnat procesul restituirilor: „De fapt o întreagă societate se coalizase în mod secret sau făţiş împotriva foştilor proprietari priviţi mai curând cu ură şi cu invidie. FSN, PDSR, PUNR, PSM, PRM sau PD au fost toate partide în mod declarat sau disimulat anti-restituţioniste, partide ale „chiriaşilor” sau mai curând ale invidiei sociale”.

„În afara ţărăniştilor şi liberalilor, toate celelalte partide, inclusiv PD-ul condus de Petre Roman şi apoi de Traian Băsescu, au fost, cu toate diferenţele dintre ele, partide anti-restituţioniste. De aceea nu este deloc de mirare că nici măcar în 2010, guvernul Boc nu a abordat subiectul, deşi devenise o mare urgenţă prin decizia CEDO de sistare a proceselor. Cel puţin în perioada guvernării comune cu ţărăniştii, militanţii PD cu funcţii la diferite niveluri ale administraţiei boicotaseră programatic toate legile de restituire”, explică jurnalistul în DW.

Aşadar Victor Ponta marchează în câmpul stângii o schimbare de optică de importanţă istorică. Este prima dată când un social-democrat român vorbeşte ca un social-democrat european sau ca unul antebelic şi nu ca un cripto-comunist, după expresia preferată a lui Corneliu Coposu”, mai scrie Pepine.

„În sfârşit legea propusă de Victor Ponta are poate imperfecţiuni, dar aşa cum au declarat în ultimile luni foarte mulţi proprietari sau moştenitorii lor, este o lege care oferă măcar o mică speranţă”, conchide acesta.

Citeşte şi:

Ponta: În acest an nu va mai fi o altă angajare de răspundere în afară de cea pe restituiri