Dezastru la munte din cauza viscolului. Zeci de turiști s-au trezit cu mașinile acoperite de nămeți, iar instalațiile pe cablu au fost oprite

Aproape jumătate de țară se află sub cod galben de vânt puternic și viscol. În zonele de munte, urgia este și mai apăsătoare. Turiștii s-au trezit cu mașinile blocate de nămeți iar instalațiile de transport pe cablu au fost oprite.

27 ian. 2024, 17:09
Dezastru la munte din cauza viscolului. Zeci de turiști s-au trezit cu mașinile acoperite de nămeți, iar instalațiile pe cablu au fost oprite
Dezastru la munte din cauza viscolului. Zeci de turiștii s-au trezit cu mașinile acoperite de nămeți, iar instalațiile pe cablu au fost oprite

Viscolul a făcut ravagii în țară în ultimele zile. Vântul a bătut cu putere la munte, cauzând oprirea transportului pe cablu în Poiana Brașov pentru câteva ore, spre idignarea turiștilor.

Citește și: EXCLUSIV Roxana Bojariu anunţă anomalii meteorologice: Trecem de la ninsori, la lapoviţă şi ploi, vom avea fluctuaţii termice mari

Dezastru la munte din cauza viscolului

Administratorii din stațiune au luat decizia de a redeschide telegondola, dar doar atunci când furtuna s-a potolit și nu mai exista niciun pericol.

În sudul țării, viscolul i-a luat pe nepregătite pe turiștii cazați în stațiunea montană Rânca. Mulți dintre ei s-au trezit cu mașinile prinse sub zăpadă, iar vântul puternic le-a făcut demersul de a-și scoate autoturismele din nămeți imposibil.

În Gorj, vântul a bătut cu peste 120 de km/h. În nordul țării a nins abundent și s-a depus un strat consistent de zăpadă pe DN18, în Pasul Gutâi, care leagă Baia Mare de Sighetul Marmației. Utilajele de deszăpezire intervin fără încetare și fac față cu greu ninsorilor continue.

Pentru sfârșitul săptămânii, meteorologii anunță că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 8 grade Celsius, iar cele minime vor fi sub pragul înghețului, inclusiv în București.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de vânt puternic și viscol în 20 de județe, valabilă e parcursul zilei de sâmbătă. Astfel, în intervalul orar 5:00 – 22:00, în Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei şi sudul Banatului, vântul va sufla cu rafale în general de 55 – 65 km/h, iar în Transilvania vor fi perioade de timp în care va ninge viscolit.

Judeţele aflate în totalitate sub avertizarea meteorologilor sunt: Cluj, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt, iar parţial judeţele: Mureş, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Bihor, Arad şi Timiş.

Citește și: Se întorc ninsorile la București. Romica Jurca anunță prognoza meteo actualizată