Dezastrul nuclear pluteşte în aer! Cine ameninţă că apasă pe butonul roşu

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat, miercuri, cu un "dezastru nuclear" în Peninsula Coreeană dacă aceasta se va confrunta cu un nou război şi a avertizat Statele Unite că nu vor rămâne nevătămate în acest conflict, relatează AFP, citată de Mediafax.

01 ian. 2014, 14:02
Dezastrul nuclear pluteşte în aer! Cine ameninţă că apasă pe butonul roşu

„Daca războiul izbucneşte din nou (în peninsulă), el va aduce un dezastru nuclear masiv şi Statele Unite nu vor rămâne nevătămate”, a declarat Kim Jong-Un, într-un mesaj difuzat de televiziunea naţională cu ocazia trecerii în noul an.

„Ne confruntăm cu o situaţie în care un mic incident militar accidental poate conduce la un război total”, a avertizat el.

Potrivit analiştilor şi oficialilor militari sud-coreeni, regimul ar putea să recurgă la provocări militare la început de an pentru a restrânge rândurile în jurul liderului său.

Coreea de Sud, obişnuită cu invectivele şi ameninţările nord-coreene, a reacţionat prin vocea ministrului Apărării, Kim Kwan-jin, care a afirmat că armata sud-coreeană „trebuie să răspundă fără milă oricărei provocări a inamicului”.

Liderul nord-coreean a revenit şi asupra execuţiei unchiului său, Jang Song-thaek, altădată unul dintre oficialii cei mai influenţi ai regimului dar pe care l-a calificat drept un „gunoi”.

„Partidul nostru a luat anul trecut măsuri decisive pentru eliminarea elementelor putrezite din sânul său”, a justificat Kim, criticând acte „antipartid, antirevoluţionare”. Această „epurare a contribuit şi la consolidarea unităţii partidului şi revoluţiei”, a declarat el.

Aceasta este prima dată când liderul nord-coreean îl critică public pe unchiul său, arestat şi executat în decurs de câteva zile la jumătatea lui decembrie pentru trădare şi corupţie.

Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, i-a servit drept mentor atunci când a preluat conducerea ţării după decesul tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2001.


loading...