Liderul AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, participă, joi seară, la o dezbatere electorală organizată de Euronews în Aula Magna a Universității Politehnica București.
În cadrul dezbaterii a fost atins inclusiv subiectul românilor din diaspora, din prisma politicilor Uniunii Europene.
Întrebarea care le-a fost adresată, în acest context, celor doi a fost următoarea:
Peste patru milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate. Ce reforme la nivelul Uniunii Europene ați susține pentru a încuraja întoarcerea și reintegrarea lor în România? Ar trebui ca fondurile de coeziune ale UE să fie legate de strategii referitoare la retenția forței de muncă?
George Simion a făcut mențiune la ”cetățeni din lumea a treia” pe care îi ”vedem în București, în Cluj”, deși, spune el, ”pe noi ne îngrijorează românii”. Ca soluție concretă pentru atragerea acasă a românilor din diaspora, liderul AUR a menționat, invocând modelul Poloniei, ”programe de reinserție socială”. Simion a mai ținut să sublinieze că ”fondurile Uniunii Europene nu trebuie să meargă către Ucraina, către altcineva decât către cetățenii Uniunii Europene”.
Nicușor Dan a subliniat că românii din străinătate nu trebuie convinși să revină acasă, ci trebuie luate măsuri pentru ca țara, dacă ei vor să se întoarcă, să îi facă ”să se simtă confortabil, inclusiv în ceea ce privește sistemul medical”.
George Simion: „Avem o mare problemă cu piața forței de muncă și asta o cunosc antreprenorii români, cei care încearcă să plătească impozite în țara noastră. Conform datelor noastre, 6 milioane de români lucrează peste hotare. Fondurile Uniunii Europene nu trebuie să meargă către Ucraina, către altcineva decât către cetățenii Uniunii Europene, către copiii românilor și către rezolvarea acestei probleme de piața forței de muncă. Vedem în București, în Cluj, indieni, pakistanezi, oameni din alte state terțe, dar pe noi ne îngrijorează românii. Vin cetățeni din lumea a treia, iar românii noștri pleacă peste hotare. Polonia a reușit, a adus peste 1 milion de polonezi înapoi în țară prin programe de reinserție socială. Asta avem de făcut și noi”.
Nicușor Dan: „Spre deosebire de politicieni români contemporani, eu am o impresie foarte bună despre românii care lucrează în diaspora. Sunt oameni care lucrează într-un mediu competitiv, sunt oameni care performează. Am fost la Madrid în urmă cu câteva săptămâni și mi-au spus și români și spanioli că dacă au de ales între o firmă de români și firmă de spanioli, aleg o firmă de români. Asta este opinia mea despre oamenii din diaspora. Lucrul cel mai important, bineînțeles că există niște revendicări concrete ale lor: serviciile consulare, faptul că atunci când un oficial român se duce acolo și are o discuție cu un oficial din țara respectivă ei nu sunt băgați în seamă, faptul că atunci când se întorc în România nu este cineva care să-i ghideze prin hățișul democratic pentru că de multe ori găsesc mentalitatea că eu sunt funcționar aici, eu sunt șeful aici. Ei nu sunt reprezentați suficient în Parlamentul României, au prea puține locuri față de numărul lor și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Pe scurt, nu trebuie să îi convingem să vină acasă, trebuie să facem din România țara în care dacă ei vor să vină acasă să se simtă confortabil, inclusiv în ceea ce privește sistemul medical”.