Dezbatere publică privind managementul populaţiei de urşi bruni – pe 9 mai

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România va organiza pe 9 mai o dezbatere legată de ursul brun, menţionând că a solicitat Ministerului Mediului retragerea vânătorii şi introducerea serviciului de intervenţie pentru cazuri de urgenţă, sub tutela Jandarmeriei Române.
Filip Stan
04 mai 2018, 13:43
Dezbatere publică privind managementul populaţiei de urşi bruni - pe 9 mai

„Invităm toate persoanele interesate de bunăstarea ursului să se înscrie la dezbaterea publică care va avea loc miercuri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. Coaliţia Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului privind managementul populaţiei de urşi şi a trimis propuneri de îmbunătăţire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare de retragere a vânătorii şi introducerea serviciului de intervenţie pentru cazuri de urgenţă, sub tutela Jandarmeriei Române”, se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Coaliţia Natura 2000 România.

Potrivit Agerpres, cei interesaţi să participe pot să se înscrie, trimiţând un e-mail către Ministerul Mediului ([email protected] şi [email protected]).

„Din start, condamnăm promovarea vânătorii drept principala metodă de management a ursului brun. Avem date statistice care arată că în perioada de glorie a vânătorii de trofee (2007 – 2017), pagubele au crescut direct proporţional cu creşterea cotei de recoltă. Guvernele anterioare şi vânătorii au simulat grija faţă de persoanele atacate de urs, s-au făcut că extrag urşii problemă, că plătesc daune, însă, în realitate, comunităţile locale au fost abandonate! Noul plan de acţiune nu schimbă cu nimic aceste lucruri, la fel cum ultimii 10 ani de vânătoare nu au redus pagubele sau numărul victimelor. Este o acoperire legală pentru redeschiderea vânătorii la urs”, a arătat Liviu Cioineag, director executiv al federaţiei.

Coaliţia Natura 2000 România menţionează că, potrivit poziţiei Comisiei Europene, Ursus arctos nu este o specie de interes cinegetic, fiind listată în anexa II (a speciilor de interes prioritar) şi IV a Directivei CE Habitate şi specii.

„În concluzie, această specie nu poate fi vânată. Coaliţia Natura 2000 solicită introducerea ca primă măsură de intervenţie ‘operaţionalizarea serviciului de intervenţii în cazuri de urgenţă’, sub tutela MAI, inclusiv din raţiuni preventive, atunci când urşii produc pagube materiale importante şi repetate sau reprezintă un pericol iminent la sănătatea şi integritatea oamenilor”, se mai arată în comunicat.

În 2007, România a transpus Directiva CE Habitate şi Specii, prin care ursul devine specie strict protejată la nivel comunitar. În perioada 2007 – 2017, Guvernul român s-a folosit de excepţii şi a introdus anual cotele de vânătoare, aprobate prin ordin de ministru. Între 2012 – 2016, peste 600 de urşi braconaţi au fost salvaţi din laţ de către diverse organizaţii.

„Numărul incidentelor la vânătoare creşte: în patru ani sunt înregistraţi 40 de vânători răniţi, iar alţi 20 mor. Numărul deceselor este dublu faţă de cel survenit în urma atacurilor urşilor. Efectele hrănirii urşilor la observatoare, cu carne şi dulciuri, devin vizibile: o ursoaică cu cinci pui este observată la Braşov. 38% dintre toate pagubele sunt înregistrate în Harghita. 9% din habitatul ursului este pierdut din cauza antropizării, în numai patru ani”, menţionează federaţia.

În anul 2015, s-a atins „apogeul vânătorii la trofee”, când au fost împuşcaţi oficial 416 urşi, dublu faţă de 2011.

În 2016, pentru prima dată, ordinul privind cotele de vânătoare a fost lansat în consultare publică, iar Ministerul Mediului a oprit vânătoarea la carnivore mari.

Conform aceleiaşi surse, în 2017 noul guvern a făcut „demersuri timide” pentru implementarea şi operaţionalizarea unui serviciu de intervenţie pentru cazuri de urgenţă (atacuri, pagube), iar partidele politice, în special UDMR, împreună cu instituţiile publice din Harghita, au făcut „presiuni” pentru reintroducerea vânătorii.

În 2018, Jandarmeria a primit atribuţii de intervenţie cu arme tranchilizante, iar Ministerul Mediului a lansat un plan de acţiune în care „vânătoarea devine un prim instrument de management”, se mai arată în comunicat.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cum arată apartamentul lui Vladimir Putin. Locuiește aici de 3 ani, dar abia acum le-a arătat jurnaliștilor interiorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață