Dezechilibrul dintre ceasul nostru biologic şi programul social şi de muncă ne strică sănătatea

Stilul de viaţă dezordonat şi munca foarte solicitantă ne strică sănătatea, spun oamenii de ştiinţă. Acestea duc la tot felul de probleme, de la insomnie la obezitate, întrucât ceasul nostru biologic este dezechilibrat.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 09:19
Dezechilibrul dintre ceasul nostru biologic şi programul social şi de muncă ne strică sănătatea

Problemele apar în urma unui dezechilibru dintre ceasul nostru biologic, care ne spune că trebuie să ne trezim când se face lumină şi să ne culcăm când se face întuneric, şi programul nostru social şi de la serviciu.

„Am identificat un sindrom în societate modernă, care nu a fost recunoscut până recent. Este vorba de o discrepanţă din ce în ce mai mare dintre ceasul fiziologic şi ceasul social. Din cauza acestui sindrom, oamenii sunt lipsiţi de somn în mod cronic. Ei fumează şi beau mai mult alcool şi cafeină (…) Acum ştim că sindromul contribuie şi la obezitate, este foarte periculos pentru sănătatea noastră”, a declarat doctorul Till Roenneberg, de la Universitatea din Munchen, Germania.

El a explicat că fiecare om are un ceas biologic, dar pe care nu îl putem modifica după cum vrem. El este reglat, în principal, de lumină şi de întuneric, pentru a oferi cel mai bun moment pentru somn şi trezit.

„În societatea modernă, nu prea mai ascultăm de ceasurile interne, din cauza discrepanţei dintre ce ne spune ceasul biologic şi ce ne spune şeful”, a mai spus doctorul.

Pentru a afla cât de gravă este problema, echipa lui Till Roenneberg construieşte o bază de date imensă asupra somnului şi trezirii, pe care o vor folosi pentru a crea o hartă mondială a somnului.

Acum, după 10 ani de cercetare, au deja multe informaţii. Analiza lor arată că oamenii care au acest sindrom, „social jetlag”, sunt şi supraponderali. „Pare că acest trai împotriva ceasului contribuie la o epidemie de obezitate”, a mai spus Till Roenneberg. El a spus că ar ajuta dacă oamenii şi-ar petrece mai mult timp afară, la lumină sau măcar dacă ar sta lângă o fereastră descoperită.

Oamenii se culcă mult mai târziu şi sunt mult mai obosiţi în timpul zilei. „Trezitul de dimineaţa cu ajutorul alarmei de la ceas este un lucru relativ nou. Asta înseamnă că nu am dormit suficient şi acesta este motivul pentru care suntem obosiţi cronic”, explică doctorul.

„Somnul bun şi suficient nu este o pierdere de timp şi o garanţie pentru o eficienţă mai mare la lucru, mai multă distracţie cu prietenii şi familia în timpul liber”, a mai spus Till Roenneberg.

Studiul este publicat în revista Current Biology.