Dezvăluiri cutremurătoare ale soldaţilor ruşi. Îşi acuză superiorii că i-au sechestrat: „Eram hrăniţi o singură dată pe zi, la prânz”

Mai mulți soldați ruși își acuză comandanții că i-au încarcerat în estul Ucrainei pentru că au refuzat să ia parte la război, într-o rară expunere publică a tensiunilor din interiorul armatei ruse care a invadat Ucraina, potrivit The Guardian.

03 aug. 2022, 15:54
Dezvăluiri cutremurătoare ale soldaţilor ruşi. Îşi acuză superiorii că i-au sechestrat: „Eram hrăniţi o singură dată pe zi, la prânz”

Maxim Grebeniuk, un avocat care conduce organizația de Military Ombudsman, cu sediul la Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri scrise la comisia de anchetă, cerând pedepsirea superiorilor care au supravegheat detenția lor.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost reținuți ca prizonieri. În total, aproximativ 140 de soldați au fost reținuți”, a adăugat Grebeniuk, care i-a reprezentat pe soldați.

Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost încarcerat timp de mai bine de o săptămână în diferite celule din Lugansk, teritoriu controlat de Rusia.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșeli tactice și strategice făcute de comandanții mei… și a disprețului total al acestora față de viața umană… am luat decizia de a nu mai continua în operațiunea militară”, a declarat Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea sa.

Vladimir a declarat că a fost reținut în 19 iulie și plasat într-o cameră cu gratii la ferestre, unde a fost ținut fără mâncare împreună cu alți 25 de soldați din unitatea sa care au refuzat, de asemenea, să lupte.

La scurt timp după aceea, Vladimir a spus că a fost transferat în orașul Briansk din Lugansk, unde a fost ținut închis într-o fostă școală, care fusese transformată în bază militară, împreună cu alți aproximativ 80 de soldați din diferite unități care, în mod similar, au refuzat să continue să participe la invazie.

El a spus că au fost păziți acolo de membri ai firmei militare private Wagner, o organizație paramilitară care a fost acuzată de comiterea de abuzuri privind drepturile omului în timp ce luptă alături de armata rusă în Ucraina.

„Ei (n.r. soldații Wagner) ne-au spus că au fost amplasate mine în afara bazei militare și că oricine ar fi încercat să fugă ar fi fost considerat inamic și împușcat pe loc”, a scris soldatul.

„Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu exista o igienă de bază”.

„În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal”, a scris Vladimir, cerând procurorilor să înceapă o anchetă penală asupra a doi colonei ruși și a unui maior despre care a spus că sunt responsabili pentru încarcerarea sa.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările adresate de The Guardian.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, interviu pentru Bloomberg: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul din Ucraina arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen

Vladimir a spus că a reușit în cele din urmă să părăsească incinta după ce un medic militar a recomandat să fie spitalizat pentru rănile pe care le-a suferit mai devreme în timpul războiului.

Nu este clar dacă alți soldați ruși sunt încă reținuți în Lugansk.

Închiderea soldaților, care a fost raportată pentru prima dată săptămâna trecută de către publicația independentă de investigații The Insider, se adaugă la dovezile tot mai numeroase că unele unități rusești din Ucraina continuă să fie afectate de un moral scăzut și de lupte interne.

O serie de documente judiciare rusești au dezvăluit anterior că sute de soldați au fost concediați pentru că au refuzat să ia parte la invazie.

Dar plângerile scrise sunt primele mărturii oficiale care fac lumină asupra pedepselor mai severe cu care se confruntă cei care refuză să lupte în Ucraina.

Kremlinul nu a declarat în mod oficial război, ceea ce înseamnă că soldații contractuali care optează împotriva luptei pot fi concediați, dar nu pot fi urmăriți penal sau încarcerați, a declarat Mihail Beniash, un avocat care a reprezentat în trecut soldați care au refuzat ordinele de a merge în Ucraina.

Subliniind acest fapt, Vladimir a scris: „Personalul militar poate fi privat de libertate doar în cazurile strict specificate în legislația rusă, și anume atunci când se crede că au comis o infracțiune”.

Detenția soldaților indică, de asemenea, problemele tot mai mari ale Rusiei în ceea ce privește disponibilitatea trupelor, pe măsură ce războiul se apropie de a șasea lună.

Vladimir a declarat că, în timpul încarcerării sale, comandanții ar fi exercitat în mod repetat presiuni asupra soldaților, îndemnându-i să se răzgândească și să se întoarcă pe câmpul de luptă.

„Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a scris el.

Serviciile secrete occidentale au susținut că Rusia își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi nevoită să își oprească ofensiva din Ucraina.

În pofida unui efort de recrutare, Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Regatului Unit (SIS), a declarat săptămâna trecută că Moscova este „pe cale să se epuizeze” în Ucraina

„Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze forțe suplimentare”.

Citeşte şi: Serghei Şoigu vrea să reînvie URSS-ul. „Vom avea o nouă Uniune Sovietică, mai mare şi mai puternică”