Dezvăluiri despre alarma cu rachetă de la Kandahar: Ponta s-a trântit la pământ, Butcher era tăvălit sub mese

Jurnalistul Victor Ciutacu a povestit la România TV cum au decurs lucrurile la baza militară din Kandahar, unde delegaţia premierului Victor Ponta, din care a făcut parte şi jurnalistul, a fost surprinsă de o alertă cu rachetă.

RomaniaTV.net
01 iul. 2014, 14:07
Dezvăluiri despre alarma cu rachetă de la Kandahar: Ponta s-a trântit la pământ, Butcher era tăvălit sub mese

Vizita premierului Victor Ponta la o bază militară din Kandahar a fost marcată de o alarmă de atac cu rachetă, iar toată delegaţia a intrat în buncărele special construite pentru adăpostirea persoanelor aflate în interiorul bazei.

Evenimentul a fost prilej de polemici, existând voci care au susţinut că alarma a fost una falsă şi că incidentul a fost speculat în scopuri electorale.

„Eram acolo şi îmi cer scuze ca n-am murit”, a spus Victor Ciutacu, aflat printre jurnaliştii care l-au însoţit pe premierul Victor Ponta în delegaţia de la Kandahar.

Ponta, despre alarma de la Kandahar: Am urmat procedurile – pe burtă, apoi retragerea în buncăr

„Oana Popescu, de la Adevărul, om care a fost în teatre de război, a întrebat un purtător de cuvânt de la ISAF şi este acolo şi răspunsul domnului de la ISAF. Domnul de la ISAF, un american care are un grad acolo şi pe care nu l-am pus nici eu, nici domnul Ponta, spune în scris şi telefonic că a fost un atac cu rachetă în timpul vizitei premierului român la baza de la Kandahar. Toată baza a fost băgată în alarmă. Premierul român şi delegaţia lui au urmat toate indicaţiile şi procedurile. Inclusiv jurnaliştii. La al doilea live la România TV eram lângă Ponta, în buncăr. Chiar am vrut să fac şi tâlhăria asta, să-l bag în direct, dar a refuzat pentru că nu era un moment de glumă”, a spus Victor Ciutacu, la România TV.

Jurnalistul a explicat şi cum s-au petrecut lucrurile, cronologic, pentru a îndepărta orice dubiu planează asupra incidentului: „Am ajuns, mi-am pus tava cu mâncare pe masă, iar în momentul ăla – n-am apucat să pun mâna pe ceva, că trebuia să aibă loc şi o ceremonie acolo, cu un tort, cel mai tânăr militar din Afghanistan urma să-l taie împreună cu Ponta – a început să bubuie, să vâjâie şi să urle o voce americănească în toate boxele alarmă, atac şamd. Toată lumea pe burtă. Eu m-am trântit peste o armă pe jos. Premierul, care era două mese mai încolo, s-a trântit şi el. Însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, era tot tăvălit pe sub mese, lângă Mihai Rădulescu de la TVR. Erau sub aceeaşi masă, extrem de intimi. Când s-a terminat «vorbeala» doamnei din boxe am crezut că s-a terminat toată povestea, că a fost o alarmă. Şi când m-am ridicat am văzut că era în vederea evacuării urgente şi ducerii spre buncărele de suprafaţă. Am ajuns acolo însoţit de un ofiţer român şi după aia m-au băgat într-o blindată, cu care ne-au dus în alt buncăr”.