Într-o declaraţie publicată luni de Wall Street Journal, Ann Heywood a explicat că dispariţia fiului său Neil i-a lăsat pe cei doi copii ai acestuia fără o siguranţă financiară. Ea s-a declarat de asemenea „dezamăgită” de faptul că autorităţile chineze nu au menţinut un contact cu familia lui Neil Heywood după uciderea acestuia în noiembrie 2011, la Chongqing, o metropolă uriaşă din centrul Chinei.
Chestionat luni de agenţia de presă franceză, Ministerul Afacerilor Externe chinez nu a dorit să comenteze pentru moment aceste declaraţii, informează Agerpres.
Fost lider al Partidului Comunist şi o stea în ascensiune a politicii chineze, Bo Xilai a fost reţinut în primăvara lui 2012 după ce a ieşit la iveală implicarea soţiei sale Gu Kailai în moartea lui Neil Heywood. Bo Xilai a fost inculpat recent pentru corupţie şi abuz de putere. În ceea ce o priveşte, Gu Kailai, o reputată avocată, ea a fost condamnată în august 2012 pentru uciderea lui Heywood – un om de afaceri descris ca fiind un apropiat al cuplului încă din anii 1990, dar ale cărui relaţii cu Gu se deterioraseră serios ca urmare a unor dezacorduri financiare.
Conform unor documente juridice transmise unui tribunal de comerţ francez şi al căror conţinut a ajuns în posesia AFP, Neil Heywood a fost între 2007 şi 2011 managerul unei societăţi cu sediul într-o luxoasă vilă din Cannes. El îi succedase unui alt apropiat al lui Bo Xilai, arhitectul francez Patrick Devillers, în calitate de manager al acestei companii create în 2001, potrivit aceloraşi documente.
Conform unor informaţii publicate de New York Times, vila franceză, achiziţionată în 2001 prin intermediul acestei societăţi, ar putea fi prezentată în timpul viitorului proces al lui Bo Xilai ca fiind o dovadă a mitelor substanţiale pe care le primea conducătorul chinez. „Circumstanţele mă obligă să rup tăcerea (…) Sunt surprinsă şi dezamăgită că, în ciuda unor demersuri discrete pe lângă autorităţile chineze, nu mi-au oferit niciun răspuns”, a precizat mama lui Heywood pentru publicaţia americană.