Dezvăluiri INCREDIBILE despre punguţele cu lichid misterios folosite de jucătorii Stelei

"Medicaţie", "pastile", "cocktailuri" sunt termeni comuni în fotbalul românesc, şi nu numai, substanţelor care se ascund în spatele acestora atribuindu-li-se puteri miraculoase. În realitate, este vorba de minerale şi vitamine, folosite ca susţinătoare de efort, absolut necesare sportivilor de performanţă.

13 aug. 2014, 11:13
Dezvăluiri INCREDIBILE despre punguţele cu lichid misterios folosite de jucătorii Stelei

Mitul „punguţelor misterioase” din care fotbaliştii Stelei beau un suc a cărui compoziţie a aprins imaginaţia multora – fiind pus în corelaţie cu performanţele fotbaliştilor „roş-albaştri” – s-a dovedit a fi fals. Deunăzi, veteranul Rapidului, Daniel Pancu, declara că ia anumite susţinătoare de efort pe care, din păcate, colegii săi nu şi le permit. Este bine ca jucătorii să ia „pastile”? Produc acestea, în timp, efecte nedorite? La aceste întrebări ne-a răspuns medicul clubului FC Dinamo, Liviu Bătineanu. „Peste tot în lume, susţinătoarele de efort nu sunt altceva decât vitamine şi minerale. Ele se utilizează sub formă de comprimate, de prafuri din care se fac băuturi sau soluţii care se beau ca atare. Toată tevatura cu punguţele alea de la Steaua era o mare vrăjeală”, a declarat, pentru „ziarulring.ro„, doctorul Bătineanu. 

STEAUA a trimis LISTA OFICIALĂ la UEFA pentru play-off-ul cu LUDOGOREŢ

Motivul pentru care se folosesc aceste „cocktailuri” de minerale şi vitamine este la fel de simplu. „În Antichitate se încerca, de exemplu, creşterea potenţei şi a capacităţii de efort prin diferite metode. Sportivii mâncau testicule de bivol, iar la olimpiadele greceşti spuneau că astfel or să aibă forţa animalului respectiv. Ideea este că o pierdere de săruri minerale necompensată duce la apariţia crampelor musculare. Dacă nu compensezi, apar stări de oboseală, crampe musculare sau tahicardii. Pe de altă parte, orice substanţă care modifică parametrii de efort ai unui sportiv, ai unui om, intră pe lista substanţelor dopante. Ca să atingă vârful, automat, mulţi sportivi apelează la substanţe interzise, de aceea există agenţii internaţionale antidoping”, a mai spus Liviu Bătineanu.