Diana Şoşoacă se dezlănţuie la adresa parlamentarului UDMR Csoma Botond: „Ei au venit din Asia şi s-au aşezat aici. E un act de înaltă trădare”

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, de luni seară, a fost marcată de scandal, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

29 nov. 2022, 21:03
Diana Şoşoacă se dezlănţuie la adresa parlamentarului UDMR Csoma Botond: „Ei au venit din Asia şi s-au aşezat aici. E un act de înaltă trădare”

Diana Şoşoacă l-a acuzat pe Csoma Botond de „înaltă trădare” chiar în plenul reunit al Parlamentului, iar marţi şi-a reluat tirada, incluzând de această dată pe lista „trădătorilor” şi partidele coaliţiei de guvernare, PSD, PNL, dar, în mod curios, şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

„Sunt zeci de mii de maseje primite la partidul pe care îl conduc, SOS România, de susținere a noastră împotriva acestui atac al UDMR. Nici măcar nu este partid, ci asociație culturală. Deci, ei nu pot participa la alegeri și nu au voie să facă parte din Parlament. Acest derapaj vine după ce în urmă cu o săptămână premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost la un meci de fotbal cu un fular pe care era inscripționată harta „Ungariei Mari”. Și atunci, singurul partid și singurul parlamentar care au luat atitudine am fost noi.

Drept urmare, i-am trimis o pereche de opinci, domnului Viktor Orban, să-i amintească de 4 august 1919, atunci când România a eliberat Budapesta și a pus o pereche de opinci pe Parlamentul maghiar. UDMR nu este reprezentativ pentru etnicii maghiari. Acolo unde sunt primari maghiari, de fiecare 1 decembrie se arborează un steag negru, adică doliul.

Pe buletinul lor scrie cetățenie română. De exemplu, toata partea paternă a familiei mele este din Skopje, de la granita dintre Macedonia și Albania. Dar să afirmi că Ardealul este al ungurilor, ei care au venit din Asia și s-au așezat aici, mie mi se pare un act de înaltă trădare. Sunt cetățeni români care au depus plângere penală împotriva lui Csoma Botond. A avut mai multe fraze care au adus atingere României. Aceea de la început – că Ardealul aparține și ungurilor, secuilor și evreilor, nu doar românilor. A mai spus că, odată cu Marea Unire de la 1918, maghiarii au simțit o nesiguranță. Este un atentat la unitatea națională. Maghiarii și românii de acolo se înțeleg foarte bine, dar factorii politici folosesc acest lucru pentru a atrage capital.

Citeşte şi: Dana Budeanu, atac devastator la adresa lui Rafila: „Politicieni trădători care conduc această ţară”

Circulă o hartă, editată cu bani de la buget, unde sunt inserate localitățile din așa zisul ținut secuiesc. Cred că minoritatea maghiară are drepturi cât nu există la minoritățile din nicio altă țară. Românii din Ungaria nu au niciun drept. Nu se poate să fie arborat steagul secuiesc pe primăriile din zona așa numitului ținut secuiesc. Romii reprezintă o minoritate mult mai mare decât maghiarii, dar nu au decât un singur om în parlament. Există o coaliție între PSD, PNL și AUR care sprijină un astfel de limbaj antiromânesc al UDMR”, a declarat senatoarea Diana Şoşoacă la Realitatea.

„Diferite comunități ar trebui sa se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie a unor evenimentelor istorice, fără ca acest fapt să determine idignare. Doamnelor și domnilor, liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine ca Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia”, declarase Csoma Botond, luni, de la tribuna Parlamentului.

Citeşte şi: PSD a declanșat procedura legală pentru demiterea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi