Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

Rezultatele examenelor naționale arată că prăpastia dintre elevii din mediul rural și cei din urban este una mare. Lipsa banilor pentru pregătiri suplimentare, dar și dezinteresul față de școală pot fi cauze ale acestor rezultate slabe obținute de elevii din mediul rural.
Alina Costache
28 mart. 2023, 14:00
Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

De unde diferențele majore de educație între elevii de la sate și cei din mediul urban? Profesorul Aurel Dascălu vine cu explicația. Dascălu predă la două școli din mediul rural. În una dintre școli predă Limba Română, iar în cea de-a doua, Matematica.

„Noi cunoaștem nivelul elevilor. Din nouă elevi, patru sunt note peste 5 (n. red. – la Limba română), restul sub 5, ceva de așteptat, în sensul că vorbim de elevi care nu știu să scrie și să citească bine”, spune profesorul Dascălu, pentru Adevărul.

Diferențele mari de cunoștințe între elevii din mediul urban și cel rural pot avea drept cauză faptul că cei din urmă nu au acces la pregătire în privat, așa cum se întâmplă în cazul copiilor din urban încă de la vârste foarte mici. La oraș, elevii fie rămân după școală în sistem after-school, fie beneficiază de meditații în particular. La sate, situația este gravă în multe cazuri. Mulți ajung în clasa a V-a deși citesc greu, unii de-abia reușesc să-și scrie numele, tot cu greutate fac adunări și scăderi sau înmulțiri și împărțiri simple.

Citește și: Eliminarea examenului de admitere la liceu şi Evaluarea Națională cu cinci probe, propuse de Consiliul Economic și Social

În multe cazuri părinții nu-i pot ajuta, fie pentru că nu știu, fie pentru că nu-și permit să le plătească pregătire suplimentară. De asemenea, mulți copii au rămas în țară în grija bunicilor, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate.

„Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu există așa ceva (n.red. – meditații). Din ce în ce mai puțini elevi se pregătesc în particular cu profesori, pentru că asta costă bani și se vede că banii sunt o problemă, cel puțin în perioada aceasta. Am elev care se pregătea la Matematică. Atunci când nu l-a mai primit, în perioada pandemiei, deja notele au ajuns până la 4, un elev care avea 8-9, un elev cu potențial”, spune dascălul.

Profesorul Dascălu are o explicație și pentru notele dezastruase de la Evaluare Națională. Dascălul spune că școlile de la sate sunt au din ce în ce mai puțini elevi. Dacă i-ar lăsa corigenți, clasele s-ar desființa, școlile s-ar închide.

Mi se pare că băgăm mizeria sub preș. Nimeni nu ia notă sub 3, dacă e grilă, decât dacă are mare ghinion. Copiii ăștia nu mai știu să facă o înmulțire și o împărțire, pentru că nu mai fac pe hârtie. Eu am elevi care se descurcau bine și te trezești cu el că nu mai știe să facă o înmulțire și o împărțire. El n-a mai făcut decât pe telefon sau pe calculator și nu mai știe ce să facă la tablă, pur și simplu”, a mai spus profesorul Aurel Dascălu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african