Diego Rivera, pictorul aniversat de Google la 125 de ani de la naştere

Diego Rivera este aniversat de Google la 125 de ani de la naşterea sa. Acesta a fost unul dintre cei mai renumiţi pictori din Mexic, care a marcat mişcarea picturii murale.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 08:56
Diego Rivera, pictorul aniversat de Google la 125 de ani de la naştere

Diego Rivera (8 decembrie 1886 –  24 noiembrie 1957) a fost un pictor muralist mexican, activist comunist, soţul celebrei pictoriţe Frida Kahlo, cu o personalitate și un magnetism aparte.

Nefiind adeptul picturii tradiţionale, Rivera a dezvoltat un stil nou, împletit din idei istorice, sociale şi politice. Picturile sale reflectă schimbările culturale care au avut loc atât în Mexic, cât şi în lumea secolului XX.

Diego Rivera Maria şi fratele său geamăn Carlos s-au născut în Guanajuato, la 8 decembrie 1886, însă fratele său a murit doi ani mai tarziu.

Diego a început să deseneze la vârsta de 3 ani. Copil fiind, Rivera era pasionat de maşini şi a fost poreclit „inginerul”. Familia Rivera s-a mutat în Mexico City, în 1892.

Rivera credea că toţi oamenii ar trebui să poată vedea arta sa, nu doar cei care îi cumpăra tablourile. Aşa a început pictura murală pe zidurile clădirilor publice. Prima pictură murală a fost Creation (1922), în Amfiteatrul Bolívar de la Universitatea din Mexic. A fost prima pictură murală importantă a secolului XX. În lucrările sale de mai tarziu, a folosit teme istorice, sociale şi politice, pentru a arăta istoria şi viaţa poporului mexican.

Cea mai populară artă a lui Diego Rivera este “Omul de la Răscruce” sau “Omul, conducătorul Universului” în New York City. Pictura murală a fost îndepărtată după o controversă care a izbucnit în presă, deoarece pictura îl conţinea pe Vladimir Lenin, celebrul comunist rus.