Dieta care are grijă de oasele tale

Știai că iaurtul, broccoli şi sardinele sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi zilnic, dacă vrei să ai puternice?

RomaniaTV.net
13 oct. 2016, 14:15
Dieta care are grijă de oasele tale

Nu sunt de ajuns suplimentele cu calciu! Sistemul osos cunoaşte de-a lungul vieţii diverse transformări și are nevoie de ajutor din partea noastră. După vârsta de 35 de ani, din păcate, oasele încep să se sedimenteze și pierdem treptat din masa osoasă.

Este un proces ireversibil pe care îl putem amâna inclunzând în meniul zilnic cât mai multe alimente care conţin calciu. Acest mineral întărește oasele și reduce considerabil riscurile de fracturi, de exemplu.

Sardinele sunt surse bogate de calciu

De fapt, conțin mai mult calciu decât două pahare de lapte integral. În plus, sardinele au în compoziție vitamina D, care este necesară fixării calciului în oase, dar și fosfor, mineral care face bine sistemului osos. Trebuie să mai știi că sardinele conţin şi acizi graşi Omega-3, nutrimenți esențiali pentru buna dezvoltare a creierului și inimii, dar și proteine esențiale și vitaminele B3 și B12.

Citeşte şi  Ce ascunde lipsa de calciu şi magneziu

Optează pentru spanac şi broccoli

Următoarea informație trebuie citită cu maximum de atenție! Cu siguranță nu te aștepți ca spanacul să-ți furnizeze calciu. În realitate, o porție de spanac îţi oferă aproape un sfert din cantitatea de calciu de care ai nevoie zilnic.

Nu mai amintim că este bogat în fibre, fier şi vitamina A. De asemenea, dacă vrei să ai oase puternice, trebuie să consumi cât poți de des și broccoli, pentru că are în conținut calciu, vitamine (C, A, K, B2, B6, E), potasiu, fosfor, magneziu şi zinc.

Iaurtul natural e cel mai bun

Îți poți completa necesarul de calciu zilnic consumând și iaurt, însă este bine să-l alegi pe cel natural, fără conservanţi, emulgatori, zahăr, arome şi coloranţi sintetici. În afară de calciu, iaurtul mai conţine şi vitamina D, necesar pentru fixarea acestuia în oase, dar şi vitamine din grupul B, fosfor, potasiu şi zinc. Bine de știut! Un iaurt de 140 g conţine în jur de 30% din cantitatea zilnică necesară de calciu.

Care este DZR de calciu, în funcție de vârstă

Vârstă Calciu

0-6 luni 210 mg

7-12 luni 270 mg

1-3 ani 500 mg

4-8 ani 800 mg

9-18 ani 1.300 mg

19-50 de ani 1.000 mg

>50 de ani 1.200 mg

Acizii graşi Omega 3 previn îmbătrânirea celulară!