Dieta cu efect anticoagulant

Organismul are propriul mod de a se se apăra împotriva hemoragiilor prin închegarea sângelui. Însă, în cazul anumitor afecțiuni, este recomandat ca sângele să fie cât mai subțire, prevenind apariția cheagurilor, ce pot pune viața în pericol.

RomaniaTV.net
04 apr. 2018, 08:57
Dieta cu efect anticoagulant

Bătăile neregulate ale inimii, adică fibrilațiile atriale, defectele congenitale, precum și operațiile predispun la apariția cheagurilor de sânge, care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Pe lângă medicamentele prescrise de medic, unele alimente au rolul de a subția sângele. Cantitatea acestor alimente trebuie stabilită de medicul specialist, în caz contrar sângele se poate subția prea mult.

Alimente bogate în vitamina E

Având proprietăți antioxidante, vitamina solubilă E are rolul de preveni îngroșarea sângelui. Uleiurile vegetale, presate la rece, cum sunt cele de floarea-soarelui, de măsline sau de struguri, ovăzul, năutul, nucile, migdalele și spanacul sunt alimente bogate în vitamina E care nu trebuie să lipsească din alimentația celor cu probleme cardiovasculare.

Citeşte şi Fasolea, recomandată în curele de slăbire

Peștele gras

Tonul, somonul și macroul sunt peștii cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega-3. Sunt de ajuns cel puțin 2 porții de pește gras pe săptămână pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. Pe lângă faptul că scad valorile trigliceridelor și ale tensiunii arteriale, acizii Omega-3 au proprietăți anticoagulante și sunt recomandați celor care suferă de ateroscleroză.

Magneziu, pentru vasele de sânge

Bananele, semințele de susan, cele de floarea-soarelui, cerealele integrale și ciocolata neagră sunt surse de magneziu. Acest mineral ajută la scăderea colesterolului rău și astfel sunt protejate vasele de sânge, care își recapătă elasticitatea, ceea ce scade riscul apariției unui accident vascular cerebral.

Ghimbirul

Deși este cunoscut mai mult pentru că alungă stările de greață, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Maryland, Statele Unite, au descoperit că ghimbirul poate preveni apariția cheagurilor de sânge. Adăugat în preparate sau consumat sub formă de ceai, el protejează vasele de sânge și previne astfel bolile cardiovasculare și producerea accidentului vascular cerebral. În același timp, ghimbirul conține salicină, componenta principală a aspirinei, recomandată celor bolnavi de inimă. Alte condimente recomandate pentru subțierea sângelui suntceapa, usturoiul și hreanul.

Bine de știut

Vinul roșu conține resveratrol, o substanță cu rol în subțierea sângelui, împiedicând alipirea trombocitelor, a celulelor implicate în formarea cheagurilor de sânge. Cantitatea ideală este de 1 pahar de vin roșu pe zi.

Citeşte şi Această plantă stimulează eliminarea toxinelor

Sfatul specialistului

Dr. Mădălina Abagiu, medic rezident medicină internă, Clinica Polisano, Sibiu

Alimentele ce favorizează creșterea vâscozității sângelui și pot duce la apariția cheagurilor sangvine sunt în marea majoritate bogate în vitamina K. Pe de altă parte, aceasta previne calcifierea arterelor și asigură protecție împotriva afecțiunilor hepatice, osoase și a cancerului de prostată.

Printre acestea, se numără legume precum fasolea verde și boabe, mazărea verde, morcovii cruzi, țelina crudă, varza, conopida fiartă, castraveții murați și roșiile. În categoria alimentelor care trebuie consumate cu moderație se află și prunele uscate, iaurtul, sana și kefirul, precum și condimente: oregano, piper negru, cimbru uscat șibusuioc uscat.

Află în ce constă dieta care îți schimbă metabolismul AICI.