Dieta pentru o inimă sănătoasă. Previne bolile cardiovasculare şi scade tensiunea arterială

Dieta DASH face furori în rândul nutriționiștilor din SUA. Este un regim alimentar permisiv, care menţine sănătatea inimii şi, în plus, favorizează pierderea kilogramelor în exces.

16 sept. 2021, 01:04
Dieta pentru o inimă sănătoasă. Previne bolile cardiovasculare şi scade tensiunea arterială

Dieta pentru o inimă sănătoasă a fost concepută pentru hipertensivi şi este considerată una dintre cele mai echilibrate și sănătoase diete.

Concret, acest regim alimentar presupune eliminarea zahărului şi a grăsimilor procesate şi favorizarea consumului de fructe, legume şi cereale.

Ce presupune dieta pentru o inimă sănătoasă

Elimină cantitățile mari de zahăr, de grăsimi procesate și aduc în special fructe, legume și cereale integrale, deci schimbă cerealele ultra rafinate cu cerealele integrale. Apoi, pasul următor este să reduci și aceste cereale integrale și să adaugi surse de proteine, nuci, semințe, leguminoase. Este o dietă care imită destul de bine dieta mediteraneană, cu diferența că folosește lactate degresate“, spune nutriționistul Cristian Mărgărit, potrivit Aleph News.

Dieta DASH presupune, totodată, consumul crescut de alimente bogate în calciu, proteine ​​și potasiu. Prin urmare, ea ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, scade tensiunea arterială și reglează glicemia.

Citeşte şi Aceasta dieta uimitoare te va ajuta sa ai un corp suplu foarte repede! 3 zile dieta si 2 saptamani pauza!

Cardiologul Antoniu Petriș adaugă că prin acest tip de alimentaţie îți menții sănătatea inimii şi, totodată, scapi uşor şi de kilogramele în plus.

Alimentele problemă sunt alimentele care sunt grase, alimentele care sunt sărate în momentul în care alimentația nu este adecvată. Evident că patologia coronaniană este dominantă. Apar durerile, inițial la eforturi mai mari, după care din ce în ce mai mici, pentru a culmina cu ceea ce noi numim marea criză anginoasă, adică instalarea unui infarct miocardic“, explică medicul cardiolog Antoniu Petriș pentru sursa citată.

Statistici alarmante în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare la români

În România, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Potrivit acestei statistici, România se plasează pe primul loc în Europa, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori.

Citeşte şi Cum a slăbit Viorica de la Clejani. Dieta cu care a scăpat rapid de zeci de kilograme

O statistică făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că la nivel mondial înregistrăm anual 17 milioane de decese cauzate de boli de inimă. OMS estimează până în anul 2030 o creştere a bilanţului până la aproximativ 24 milioane.