Diferența dintre iaurtul grecesc și iaurtul clasic. Care are cel mai bun gust și cum se prepară

Există numeorase varietăți de iaurt, fie că vorbim de cele clasice, cu fructe sau aromatizate, de băut, grecești, integrale sau degresate. Cel mai bun lucru este că avem posibilitatea de a prepara orice fel de iaurt chiar în confortul propriei case, însă, înainte de asta, mai bine am afla cum se prepară iaurtul clasic și cel grecesc și care este diferența dintre ele, de fapt.

05 nov. 2023, 10:32
Diferența dintre iaurtul grecesc și iaurtul clasic. Care are cel mai bun gust și cum se prepară
Diferența dintre iaurtul grecesc și iaurtul clasic. Care are cel mai bun gust și cum se prepară

Indiferent de tipul de iaurt, atât cel natural, cât și cel grecesc, conțin cantități importante de nutrienți esențiali pentru organismul uman, oferind mai multe beneficii pentru sănătate. Iaurturile simple, din lapte integral, conțin proteine, grăsimi și carbohidrați, în diverse proporții. De asemenea, conțin lactoză, dar acesta este parțial descompus în acid lactic, glucoză si galactoză, de bacteriile care provoacă fermentarea, motiv pentru care iaurturile sunt, în general, bine digerate.

Citește și: Dieta cu iaurt şi cartofi. Doar aşa slăbeşti cinci kilograme în doar trei zile

Diferența dintre iaurtul clasic și iaurtul grecesc

Principalele minerale prezente în iaurt sunt calciul si fosforul. Un iaurt mic, de 125 de grame, acoperă aproape 30% din doza zilnică recomandată de calciu și circa 20% din aportul recomandat de fosfor, pentru un adult. În afară de aceste două minerale, iaurtul conține vitaminele B – mai ales B12, B2 si B5, A si D.

Iaurtul tradițional este fabricat din lapte și fermenți lactici. Pe de altă parte, iaurtul grecesc sau în stil grecesc este obținut prin fermentarea laptelui folosind aceeași metodă, dar conține o cantitate semnificativ mai mare de proteine, de cel puțin 5,6% mai multe. Pentru a obține consistența sa groasă, din iaurtul grecesc se elimină o mare cantitate de zer. El conține apă și lactoză, iar eliminarea sa face ca iaurtul grecesc să fie mai ușor de digerat, ceea ce îl face o opțiune mai bună pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză.

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este celebru pentru consistența sa cremoasă. Această textură plină și bogată este obținută prin eliminarea excesului de zer în timpul procesului de producție. Acest tip de iaurt are, de obicei, un conținut ridicat de proteine și grăsimi, ceea ce îl face să fie un alegere excelentă pentru cei care doresc să își satisfacă pofta și să se simtă sătui mai mult timp. Este delicios atât consumat simplu, cât și în combinație cu fructe sau miere.

Iaurtul clasic

Iaurtul obișnuit are o textură mai puțin densă și este adesea mai apos. Acesta păstrează mai mult zerul în comparație cu iaurtul grecesc. Cel obișnuit are în general un conținut mai scăzut de grăsimi și proteine, ceea ce îl face o alegere mai ușoară din punct de vedere caloric. Este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să se bucure de beneficiile probioticelor fără să adauge prea multe calorii în dieta lor. De asemenea, se poate folosi în mod creativ în smoothie-uri, sosuri și alte rețete.

Citește și: Dieta cu iaurt. Slăbeşte pana la 5 kilograme în 5 zile