Diferenţa între starea de panică şi atacul de panică

O oarecare stare de panica, de scurta durata, in fata unei situatii neprevazute si dificile este de inteles, dar este totodata fundamental diferita de un atac de panica in adevarat sens.

27 ian. 2016, 06:31
Diferenţa între starea de panică şi atacul de panică

Daca simti ca pierzi controlul masinii care a inceput sa patineze pe gheata sau esti in fata unei comisii de „oameni mari” de care depinde tot viitorul tau profesional, este firesc sa te treaca toate transpiratiile si sa te simti panicat, dar de aici pana la un atac de panica este cale lunga.

Ce simti intr-un atat de panica

Atacul de panica este aparitia spontana si deseori nejustificata a unei senzatii intense de spaima cumplita care genereaza un disconfort major, o stare de rau, a carei punct culminant apare cam in 10 de la primele trairi si se reduce in aproximativ o ora.

Oamenii de stiinta considera ca de vina sunt disfunctionalitatile de la nivelul celulelor nervoase din creier care genereaza o „invazie” de adrenalina si de alti hormoni in organism. Astfel, inima incepe sa bata cu putere, apare hiperventilatia si inspiri mai mult dioxid de carbon. Acest lucru altereaza aciditatea sangelui, generand reactii chimice in cascada ce disloca calciul din si catre celule, explica Elias Shaya, psihiatru-sef in cadrul Spitalului Memorial Union MedStar din Baltimore, SUA.

 

Continuarea pe Lyla.ro