Diferenţă semnificativă între raportările numărului de decese din Suceava: la DSP sunt înregistraţi 186 de morţi, GCS anunţă doar 159

Bilanțul real al morților de coronavirus la Suceava este mult mai mare! Cifrele prezentate public joi de conducerea Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava arată discrepanțe majore față de datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică de la Guvernul României.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 16:24
Diferenţă semnificativă între raportările numărului de decese din Suceava: la DSP sunt înregistraţi 186 de morţi, GCS anunţă doar 159

Medicul Valeriu Gavrilovici, directorul medical interimar al instituției, a explicat că de la începutul pandemiei de coronavirus în Spitalul din Suceava au murit 186 de persoane. Este vorba de 18 decese raportate în luna mai, 149 de cazuri în aprilie și 19 decese în martie, potrivit monitorulsv.ro.

În schimb, de la Grupul de Comunicare Strategică s-a transmis că în județul Suceava sunt 159 de decese din cauza noului virus. Un calcul simplu arată o diferență de 27 de cazuri. Și aici vorbim doar de Spitalul Județean Suceava.

În realitate, cifra morților este mai mare, pentru că în statistica GCS apar și persoanele care au murit în alte spitale, dar și cele raportate de Medicina Legală. Adunând și ceilalți morți trecem lejer de 200 de persoane care au decedat de COVID-19.

Întrebat de unde provine această diferență mare, de circa 50 de cazuri, medicul Valeriu Gavrilovici a precizat: „este vorba de un alt algoritm de raportare, respectiv al spitalului și al Direcției de Sănătate Publică”.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean din Suceava Anatolii Buzdugan a declarat, de asemenea, că personalul medical a început să se întoarcă la serviciu.

Suntem destul de bine la capitolul personal medical. La medici, 88% dintre cei care activau înainte de pandemie. Asistenţii medicali – 77%, personal auxiliar 67%. Avem o rată de externare peste cea a internărilor”, a precizat dr. Buzdugan.

Aproximativ 500 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt spitalizaţi, în prezent, la Suceava. La Terapie Intensivă, secţie care dispune de 40 de paturi, sunt 9 pacienţi neventilaţi şi 12 ventilaţi mecanic. Spitalul are o rezervă de 25 de ventilatoare, ceea ce înseamnă că numărul de pacienţi care au nevoie de ventilaţie mecanică este mai mic decât numărul de ventilatoare disponibile în unitatea medicală.

Citeşte şi Dorin Goian şi Mihai Neşu, gest superb pentru o familie din Suceava. Anunţul făcut de Ştefan Mandachi

Referitor la ridicarea carantinei care a fost instituită în municipiul Suceava şi 8 localităţi limitrofe, directorul medical interimar Valeriu Gavrilovici a declarat că cifrele statistice sunt încurajatoare, astfel încât judeţul s-ar putea califica pentru ieşirea din carantină.

Cifrele sunt încurajatoare pentru toată lumea. Populaţia judeţului poate să aibă încredere că spitalul şi-a revenit din punctul de vedere al personalului. Întoarcerea la muncă a personalului nu face decât să fie expresia faptului că pandemia a trecut, imunitatea s-a câştigat, personalul îşi revine şi din punct de vedere psihologic. (…) Ridicarea carantinei este o chestiune favorabilă psihologic atât pentru populaţia Sucevei, cât şi pentru cei care luptă în linia întâi. O decizie aşa cum se va lua, favorabilă sperăm şi noi, sau nefavorabilă, nu este apanajul nostru. Suntem cu datele epidemiologice pe masă. Procentele vorbesc de la sine. Lucrurile s-au aşezat pe un trend descendent consolidat. Înclin că ne calificăm pentru ridicarea carantinei în Suceava”, a spus medicul Gavrilovici, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Gheorghe Flutur ar fi chemat un medic de acasă la miezul nopţii ca să-l testeze. Şefa DSP Suceava: „Să nu mă scufundaţi pe mine de tot”