Diferențele de doar câteva sutimi la repartizarea la liceu au schimbat destinele multor elevi

Destinele unor elevi au fost schimbate de câteva sutimi la repartizarea la liceu. Experţii dau vina pe subiectele prea uşoare la Evaluarea Națională 2023, respectiv notele foarte mari obținute.

21 iul. 2023, 09:26
Diferențele de doar câteva sutimi la repartizarea la liceu au schimbat destinele multor elevi

Doar câteva sutimi diferenţă la repartizarea la liceu le-a schimbat viaţa unor adolescenţi care îşi doreau să intre la cele mai râvnite licee din Bucureşti.

De exemplu, Karina a obținut media 9.92 la Evaluarea Națională 2023. Una dintre opțiunile trecute în fișa de înscriere la liceu a fost specializarea mate-info bilingv engleză la Colegiul Național ”Sfântul Sava”. Nu a avut nicio șansă cu media ei, 9.92, căci ultima medie de admitere la acest profil a fost 9.95.

Citește și: ADMITERE UNIVERSITATE BUCUREŞTI 2023. Cel mai mare număr de candidaţi din ultimii 14 ani, peste 7 pe loc bugetat

A intrat însă la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, specializarea Ştiinţe ale Naturii unde ultima medie de admitere a fost 9.85.

 

Diferenţele de două, trei sutimi au schimbat complet destinele unor elevi la repartizarea la liceu. Specialiştii în Educaţie îi asigură pe elevi că valoarea lor e aceeaşi

Inflaţia de medii mari este explicată de specialiştii în Educație prin subiectele prea uşoare date la Evaluarea Națională.

”Cum într-o clasă media minimă de admitere să fie 9.95 din 10 puncte? Aşa ceva este absurd. Aceste medii mari rezultă din probleme foarte uşoare, şi atunci înseamnă că ele nu reflectă corect câta carte ştiu copiii pe bune”, consideră Marian Staș, expert EDU, pentru observatornews.ro.

Citește și: Admitere Liceu 2023. TOP 20 licee din ţară ordonate după ultima medie de admitere

”Poate fi o revoluție în sufletul copilului, care nu a intrat acolo unde a vrut. Cel mai rau lucru pe care îl putem face copilului nostru este să impunem propriile standarde, acelea pe care noi nu le-am atins, e clar ca e necesară o scoală a părinților!”, a mai spus consilierul școlar Ana Maria Oancea.