DIICOT a început urmărirea penală în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății SURSE

DIICOT a început urmărirea penală în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății, după ce corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General.

14 apr. 2021, 16:02
DIICOT a început urmărirea penală în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății SURSE
DIICOT a început urmărirea penală în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

DIICOT a început urmărirea penală in rem în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății, potrivit unor surse citate de G4Media.ro.

DIICOT a început urmărirea penală în legătură cu accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății

Citeşte şi Premierul Cîţu nu mai are sprijinul USR-PLUS. Dan Barna: Demiterea lui Vlad Voiculescu a fost o decizie imatură politic

Corpul de control al premierului Florin Cîţu a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, în urma verificărilor efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului responsabile cu gestionarea platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

„Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese”, au precizat reprezentanţii Corpului de control al premierului.

În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că „accesul în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, care pot fi accesate de orice persoană”.

„Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană”, a anunţat MS.

Referitor la „natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:

Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.

Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.

Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.

Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.

Citeşte şi Ludovic Orban anunţă că PNL va continua să-l susţină pe Florin Cîţu în funcţia de premier, după ce USR-PLUS i-a retras sprijinul politic


loading...
Partenerii noștri