DIICOT cere modificarea Cpp privind neconstituţionalitatea sintagmei „infracţiune de trafic de stupefiante”

DIICOT anunță că va solicita Ministerului Justiției să modifice, printr-o ordonanță de urgență, dispozițiile articolului 223 alin.2 Cod de procedura penală, după ce Curtea Constituțională a decis joi că luarea măsurii preventive pentru "o infracțiune de trafic de stupefiante" este neconstituțională.
Ionela Marcu
17 iul. 2015, 12:38
DIICOT cere modificarea Cpp privind neconstituţionalitatea sintagmei

Am luat act de decizia Curții Constituționale din data de 16.07.2015, care este definitivă și general obligatorie. Remarcăm că este prima dată când se declară neconstituțională o sintagmă dintr-un articol de lege, respectiv sintagma — «o infracțiune de trafic de stupefiante»”, declară DIICOT, într-un comunicat.

CITEŞTE ŞI: Senatul adoptă amendamentul la Codul Penal: Arestări preventive doar „dacă există probe sau indicii temeinice”

Potrivit DIICOT, decizia nu este de natură să influențeze luarea măsurilor preventive în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri, întrucât există dispozițiile alternative ale aceluiași articol referitoare la pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare prevăzută de lege pentru ca aceste măsuri să poată fi dispuse de către judecătorul de drepturi și libertăți.

Curtea Constituțională a României a decis joi că luarea măsurii preventive pentru „o infracțiune de trafic de stupefiante”, așa cum apare în art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, este neconstituțională, deoarece infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română.

Plenul CCR a luat în dezbatere joi o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 223 alin. (2) din Cpp, care au următorul cuprins: „Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată și dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal și alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracțiune de corupție, o infracțiune săvârșită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare și, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului și a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „o infracțiune de trafic de stupefiante” din cuprinsul dispozițiilor art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală este neconstituțională.

CCR a reținut că măsura arestării preventive, prevăzută la art. 223 — 240 din Codul de procedură penală, este o măsură preventivă privativă de libertate, a cărei esență o reprezintă restrângerea libertății individuale, prevăzute la art. 23 din Constituție, și executarea ei într-un centru de detenție.

Reglementarea de către legiuitor a acestei măsuri nu se poate realiza decât cu asigurarea tuturor garanțiilor specifice dreptului la un proces echitabil, prevăzut la art. 21 alin. (3) din Constituție, precum și a standardelor de calitate a legii, respectiv claritatea și previzibilitatea, consacrate de art.1 alin. (5) din Constituție, precum și de principiul legalității procesului penal, prevăzut la art. 2 din Codul de procedură penală.

„Or, în condițiile în care infracțiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislația penală română, nici în cuprinsul Codului penal, nici în cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infracțiunile pentru care poate fi luată măsura arestării preventive este neconstituțională”, susține CCR.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Țara puternic dezvoltată care are prețurile mai mici ca-n România. Aici e bine să te muți și să ai o viață frumoasă și liniștită, doar salariul minim e 2.200 de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. Apropiatul său dezvăluie tot: E menit să distrugă
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Victor Ponta, susținut de fratele lui Andrew Tate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mai scump ca în Hawaii! Cât costă o noapte de cazare în hotelul Andreei Bănică din Eforie Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare