Din 15 iulie, transportatorii pot recupera o parte din banii pe acciza suplimentară la motorină. Vezi cum

Anumite categorii de transportatori vor putea sa-si recupereze o parte din banii platiti pe acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru la motorina. Mai exact, acest lucru se va realiza printr-o schema de ajutor de stat, aprobata printr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial si care se va aplica din 15 iulie.

14 iul. 2014, 07:57
Din 15 iulie, transportatorii pot recupera o parte din banii pe acciza suplimentară la motorină. Vezi cum

Acciza la motorina a fost redusa, din 4 aprilie 2014, pentru doua categorii de transportatori, cu 4 eurocenti/litru, dupa ce OUG nr. 14/2014 a modificat Codul fiscal, scrie avocatnet.ro. Aceasta scadere a fost efectuata pentru a preintampina posibilele efecte negative ale cresterii nivelului de accize pentru motorina cu 7 eurocenti/litru, incepand cu data de 1 aprilie 2014, se arata in actul normativ citat.

Citeşte şi Cum se obţine restituirea de acciză la motorină

Masura care a intrat in vigoare pe 4 aprilie 2014 este valabila pentru cei care efectueaza:

-transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 7,5 tone;

-transportul de calatori, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de calatori, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective; aceste categorii se refera la autovehiculele construite pentru transportul de persoane, care au mai mult de 8 locuri, diferenta fiind ca cele din categoria M2 au o masa de pana la 5 tone, iar cele din categoria M3 o masa de peste 5 tone.

Citeşte şi Transportatorii rutieri, scutiţi de o parte din acciza suplimentară pentru carburanţi

De asemenea, in acelasi document se mentioneaza ca reducerea accizei cu 4 eurocenti/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat, catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.

Pentru a realiza acest lucru , Ministerul Finantelor a aprobat prin HG nr. 537/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor. Concret, prin acest document, care va intra in vigoare pe 15 iulie 2014, este instituita o schema de ajutor de stat pentru restituirea unei parti din acciza suplimentara de 7 eurocenti, care va fi administrata de Autoritatea Rutiera Romana.

Citeşte şi MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Din acciza la carburanţi se pot construi 697 de kilometri de autostradă

Potrivit actului normativ, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat in cadrul careia se vor putea emite acorduri pentru finantere este cuprinsa intre 15 iulie 2014 si 31 martie 2019 inclusiv. De asemenea, tot in aceasta perioada se va efectua plata ajutorului de stat. Noile reguli stabilesc ca bugetul total maxim alocat schemei este de este de 3,02 miliarde de lei, cu posibilitatea suplimentarii.

Numarul total estimat al operatorilor economici care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 20.114, numarul mediu anual de operatori economici beneficiari fiind de 20.114, se arata in aceleasi dispozitii.

Cine va beneficia de ajutorul de stat?

Conform hotararii, care se va aplica din 15 iulie, vor beneficia de acest ajutor de stat doar cele doua categorii de transportatori, mentionate anterior, respectiv cei care transporta marfuri si persoane.

Mai multe amănunte aici.