Din iulie 2021 spunem adio tacâmurilor de unică folosință și altor produse din plastic

Consiliul Uniunii Europene a pus gând rău unor produse de plastic pe care le folosim zilnic. Acestea vor fi interzise din iulie 2021, iar agenții economici care folosesc aceste produse vor trebui, pentru a-și salva afacerile, să identifice alternatice biodegradabile, informează dcnews.ro

RomaniaTV.net
10 dec. 2019, 08:22
Din iulie 2021 spunem adio tacâmurilor de unică folosință și altor produse din plastic

Circa cinci grame de plastic ajung în organismul nostru în fiecare săptămână, fie prin aer, apă sau hrană. În plus, se vorbește de ani buni despre problema poluării apelor marine cu produse de plastic. Plasticul depozitat în oceanele lumii a ajuns astăzi la circa 150 de milioane de tone, o tragedie pentru fauna marină dar și pentru oameni, pentru că o parte din acel plastic este ingerat de oameni. Dar mici particule de plastic se regăsesc și în aer, apă și în alimente. Nu e de mirare așadar că au fost inițiate mișcări pentru a stopa acest fenomen. Uniunea Europeană se află în topul țărilor interesate de rezolvarea acestei probleme, iar eforturile făcute nu sunt ușoare.  

Din 3 iulie 2021 se va interzice comercializarea unor produse din plastic precum: tacâmurile de unică folosință, bețișoarele de urechi, paiele/bețele pentru agitat băuturi, produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientele pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat.

Pentru că stilul de viață al cetățenilor europeni ar fi afectat de lipsa acestor produse din plastic, Consiliul UE a optat, într-o primă fază, la reducerea consumului anumitor produse.

Cele mai vizate companii de măsurile europene vor fi cele care comercializează produse de tip fast-food, cele din industria tutunului, industria producătoare de băuturi carbogazoase, sau care îmbuteliază apa de băut.

Pe de altă parte, unele magazine și restaurante au trecut deja la înlocuirea paielor pentru băuturi și a caserolelor de plastic cu unele din carton sau alte materiale biodegradabile. Tendința va lua amploare în perioada care urmează, până în 2021.

 

Citește și:

De ce sa nu-ţi mai pui niciodată mâncarea în recipiente de plastic