Din ce cauză apar durerile la ovulaţie

În perioada ovulației, multe femei se pot confrunta cu o durere în partea inferioară a abdomenului. Din ce cauză apare această durere și când trebuie să se îngrijorăm?

06 sept. 2017, 06:19
Din ce cauză apar durerile la ovulaţie

În perioada cuprinsă între două menstruații este perioada ovulației în care fertilitatea femeii este crescută, deseori în acest interval pot apărea dureri asemănătoare unui junghi sau unui ușor spasm ce se poate transforma într-un disconfort sever ce durează până la câteva minute. Se resimte într-o parte a abdomenului ce poate varia de la lună la lună în funcție de ovarul care eliberează ovulul. Există posibilitateasă te confrunți chiar și cu sângerări vaginale sau greață în această perioadă în special dacă durerea resimțită este foarte puternică.
Cum recunoști durerea la ovulație?

În timp ce un ovul se dezvoltă în ovar, va fi înconjurat de un lichid folicular, ce va fi eliberat în perioada ovulației împreună cu ovulul și o oarecare cantitate de sânge. Chiar dacă nu se poate preciza cu exactitate motivul durerii din această perioadă mai mulți medici susțin că tocmai această cantitate de lichid folicular sau sângele pot irita peretele cavității abdominale, astfel apărând durerea de la ovulație. Imediat cum ovulul a fost eliminat durerea dispare.

De regulă ovulația apare la 2 săptămâni după prima zi menstruală, astfel că dacă ții cont de aceste date este foarte simplu să recunoști fenomenul. Ține un carnețel al menstruației tale în care să notezi toate modificările ce apar pe parcursul unui ciclu menstrual și mai ales notează zona în care simți disconfortul.

Medicul ginecolog poate stabili în urma unui examen medical dacă durerile cu acre te confrunți sunt de altă natură cum ar fi endometrioza sau existența unui chist ovarian.
Durerea dispare de la sine

În general o astfel de durere trece de la sine într-un maxim de 24 de ore fără a apela la nici un fel de tratament. În cazul în care disconfortul creat este foarte mare un ibuprofen ar trebui să fie soluția salvatoare sau o pernă încălzită și aplicată pe abdomen ori o baie fierbinte.

Adesea a fost observat fenomenul ca pe parcursul administrării de contraceptive orale, aceste durere să nu apară, deoarece aceste contraceptive previn ovulația.
Cum recunoști ovulația?

Cea mai simplă metodă este cea a calendarului, astfel notează prima zi a menstruației și ziua în care a încetat sângerarea. Repetând acest exercițiu lunar vei putea observa cum funcționează organismul tău mai bine.

La jumătatea fiecărei luni are loc eliberarea ovulului, perioada favorabilă concepției. În cazul în care ovulul este fecundat și se fixează în uter nu va mai exista o menstruație luna viitoare. Dacă fecundarea nu a avut loc după un interval de maxim 14 zile ovulul este eliminat împreună cu mucoasa uterină.

Nu evita și nu amâna vizita la medicul specialist, de cele mai multe ori un consult poate să te pună în temă cu eventualele modificări ce apar cu privire la sănătatea aparatului reproducător feminin.

Ține cont și de faptul că inclusiv dieta joaca un rol important în buna funcționare a organismului tău, astfel că este necesar să îți iei din alimentație toți nutrimenții și toate vitaminele.

Găsești tot ce trebuie să știi despre endometrioză pe clicksanatate.ro.