Din ce în ce mai multe accidente grave cu trotinete electrice implicate, în România. Cum arată cifrele + Avertismentul lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere | EXCLUSIV

Trotineta electrică a devenit un mijloc de transport foarte practic în România, în special în marile orașe, aglomerate, precum București, Cluj-Napoca și Iași. Din nefericire, alternativa pentru deplasarea rapidă prin Capitală a venit la pachet și cu evenimente nefericite, accidente și decese. 
Andi Miron
31 mai 2022, 14:40
Din ce în ce mai multe accidente grave cu trotinete electrice implicate, în România. Cum arată cifrele + Avertismentul lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere | EXCLUSIV

Deplasarea cu trotineta electrică a ajuns o activitate populară în ultimii ani de zile, în Europa. Implicit, nici românii nu au putut sta deoparte de noul „trend” în materie de transport rapid și ieftin, dar și de agrement.

Pentru că trotinetele electrice au apărut ca ciupercile după ploaie, au fost raportate pe bandă rulantă accidente, chiar și mortale, cu noile mijloace de transport implicate. Astfel, acest subiect a ajuns să fie dezbătut la nivelul Uniunii Europene și s-a ajuns la un consens, în ideea că fiecare stat membru trebuie să vină cu reglementări. Abia la finalul anului 2021 s-a pus la punct România, din punct de vedere legislativ.

Printre cele mai importante reglementări se numără:

  • interzicerea circulației cu trotineta electrică pe trotuare. Deplasarea trebuie efectuată pe pistele speciale ori pe carosabil;
  • interzicerea circulației cu trotineta electrică a persoanelor care au vârsta sub 14 ani împliniți;
  • interzicerea circulației cu o viteză mai mare de 25 km/h cu trotineta electrică pe drumurile publice;
  • interzicerea deplasării persoanelor cu vârsta de 14-16 ani fără cască de protecție, pe trotineta electrică;
  • obligativitatea dotării trotinetelor electrice cu sistem funcțional de direcție, dispozitiv de frânare, sistem de avertizare sonoră, echipament/dispozitiv fluorescent-reflectorizant pe timp de noapte, amplasate pe roți, care în mișcare să formeze un cerc continuu.

Primele reglementări cu privire la trotinetele electrice au fost stabilite la începutul anului 2020, însă într-un cadrul sumar. 

În ciuda legislației adoptate, la un click distanță, din magazinele online din România pot fi comandate trotinete a căror viteză poate ajunge și la 100 km/h. 

 

Numărul de accidente și decese cu trotinete electrice implicate, în creștere

 

Pietonii, șoferii și conducătorii de trotinete electrice au în continuare de suferit. Inspectoratul General al Poliției Române a transmis pentru RomâniaTV.net cifre actualizate cu privire la accidentele înregistrate în perioada 2019-2022.

Dacă în 2019 la nivel național nu au fost consemnate accidente rutiere grave, în care să fie implicați conducători de trotinete electrice, în 2020, an marcat de lockdown în contextul covid, au fost înregistrate 53 de accidente rutiere grave. 49 de persoane au fost rănite grav, iar 4 au murit.

În 2021, numărul persoanelor rănite și decedate în urma accidentelor cu trotinete electrice implicate a crescut. Au fost înregistrate 69 de accidente, dintre care 62 rănite grav și 7 decedate.

Și în anul în curs au fost sesizate multe accidente. Până la 25 mai 2022 au fost raportate 38 de accidente, cu 38 de persoane rănite grav.

Potrivit surselor din Poliție, numărul accidentelor zilnice cu trotinete electrice implicate este de ordinul sutelor. 

 

Guvernul a dat legi, dar trebuie să și comunice

 

Unii cetățeni cred că este nevoie de înăsprirea legislației, alții susțin că este nevoie de filtre dese ale Poliției.

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, se numără printre foștii oficiali ai MAI care a pledat pentru adoptarea de reglementări, în contextul popularizării transportului cu trotinetele electrice.

Acum, polițistul susține că Guvernul trebuie să treacă la nivelul următor, desfășurarea unor ample campanii de comunicare, pentru evitarea situațiilor nefericite de pe drumurile publice.

„Această evoluție a trotinetelor a început să fie o problemă și pentru UE. Nu se ține cont de indicatoare, nimeni nu este întrebat de permis de conducere. Vine sezonul estival, iar numărul persoanelor care se deplasează cu aceste mijloace de transport va crește. 

Autoritățile au găsit căile legale, dar dacă legislația este ignorată?! Este nevoie de campanii de comunicare, de educație rutieră. Altfel, degeaba există legislație. Până la urmă, este vorba despre promovarea unui spirit de conviețuire pe șosea. Trebuie educație, dar ‘ca picătura chinezească’. Poliția Rutieră trebuie să interacționeze cu media, cu asociațiile, ONG-urile. 

Chiar și la 25 de kilometri de oră pe șosea se pot produce accidente nefericite. Am înțeles că este o întreagă industrie, dar este nevoie de eforturi susținute pentru a evitarea tragediilor”, a transmis pentru RomâniaTV.net fostul șef al Poliției Rutiere.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”