Din lumea interlopă, direct la catedră. Cum a ajuns un fost lider din lumea interlopă să fie profesor de matematică la un liceu din Cluj

Profesorii de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda sunt în grevă după ce un fost lider din lumea interlopă a ajuns să predea matematică la liceul respectiv.

24 nov. 2022, 15:44
Din lumea interlopă, direct la catedră. Cum a ajuns un fost lider din lumea interlopă să fie profesor de matematică la un liceu din Cluj

Ovidiu Vancea, recunsocut drept „Balibancea”, a ajuns profesor de matematică la un liceu din Turda, iar din această cauză colegii săi de catedră sunt în grevă. Fostul lider din lumea interlopă i-a indignat chiar și pe părinții elevilor, deoarece în trecut acesta a avut mai multe probleme cu caracter penal și a fost condamnat la închisoare.

Profesorii de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda au intrat în grevă japoneză și cer demisia directoarei unității de învățământ. Potrivit Știri de Cluj, Vancea și alți patru complici au fost reținuți în 2012 de procurorii din Cluj pentru că au înșelat mai multe depozite de materiale de construcții.

Balibacea a fost considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din lumea interlopă din Cluj. A fost judecat la Curtea de Apel Iași pentru că în 2003 ar fi ordonat uciderea unui lider al interlopilor din Turda. Acesta și-a pus oamenii să arunce o grenadă în pizzeria Pharaon de la ieșirea din Turda, spre Cluj Napoca.

Citește și: Lumea interlopă este în șoc! Unul dintre membrii clanului Corduneanu și soția lui au fost trimiși în judecată

În anul 2010 a fost reținut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul s-ar ridica la 700.000 de lei.

În 2012 a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, dar a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Vancea a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada de detenție.

Instanța nu a fost înduplecată și i-a majorat pedeapsa „pentru condamnarea infracțiunii de instigare la înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

Citește și: E petrecere în lumea interlopă. Adrian „Beleaua” Corduneanu, unul dintre liderii celui mai mare clan, a fost eliberat

A primit despăgubiri de la stat

Balibacea a stat închis 22 de luni pentru ordinul de asasinare. Fapta a existat, dar nu au fost probe că a fost comisă de Ovidiu Vancea și de ceilalți trei bărbați. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 2013, achitarea definitivă a lui Vancea.

Ulterior, el a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri de un milion de lei pentru cele 22 de luni petrecute în arest. El a spus că i-a fost ”ruinată” viața socială, deoarece soția lui a divorțat de el. Judecătorii i-au dat suma de 90.000 de lei, ca despăgubiri.