Mormântul unui fost important lider european, PRĂDAT de hoţi

Decoraţii de război ale văduvei fostului lider iugoslav Iosip Broz Tito, Jovanka Broz, au fost furate din mausoleul unde aceasta a fost înmormântată sâmbăta trecută, alături de soţul ei, au anunţat miercuri surse oficiale, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
30 oct. 2013, 19:08
Mormântul unui fost important lider european, PRĂDAT de hoţi

„Dispariţia medaliilor Jovankăi Broz a fost anunţată la poliţie”, a declarat într-un comunicat Muzeul Istoriei Iugoslaviei, care administrează mausoleul. Muzeul nu a dat detalii despre furt.

Decoraţiile militare pe care Jovanka Broz le-a primit ca membră a partizanilor – rezistenţa comunistă iugoslavă condusă de Tito în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – au fost prezentate la funeraliile la care au asistat peste 4.000 de persoane. Potrivit poliţiei, au fost furate cinci dintre ele, iar dispariţia lor a fost descoperită miercuri, scrie Agerpres.

Jovanka Broz, decedată pe 20 octombrie în urma unui stop cardiac, la 88 de ani, într-un spital din Belgrad, a fost înmormântată în mausoleul „Casa Florilor”, unde a fost înmormântat Tito în 1980.

În conflict cu colaboratorii politici ai soţului său, care o suspectau că pregăteşte o lovitură de stat, Jovanka Broz a fost plasată în domiciliu forţat cu câţiva ani înaintea morţii lui Iosip Broz Tito, fiind privată de drepturi şi de actele de identitate.

Ea a petrecut circa 30 de ani în izolare. Autorităţile sârbe i-au înapoiat în 2009 actele de identitate şi i-au acordat o pensie.