DIN RECHIZITORIU. Cum Bunea Stancu şi Ioan Niculae plănuiau să dea jos miniştri

În schimbul banilor daţi pentru campania lui Mircea Geoană, Ioan Niculae numea, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, miniştri şi şefi la diverse instituţii.  Este una dintre acuzaţiile care apar în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, în dosarul "Bani pentru campania lui Geoană", în care Niculae şi Bunea Stancu au fost trimişi în judecată.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 15:06
DIN RECHIZITORIU. Cum Bunea Stancu şi Ioan Niculae plănuiau să dea jos miniştri

În rechizitoriu, procurorii DNA spun că, în schimbul banilor daţi pentru campania lui Mircea Geoană, Ioan Niculae numea, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, miniştri şi şefi la diverse instituţii.

Bunea Stancu a fost surprins în înregistrări telefonice şi ambientale, în 2009, în timp ce îi spunea lui Ioan Niculae că a pus în funcţii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau la Rezervele de Stat şi că poate interveni la Mircea Geoană sau că are putere la miniştri ca Bazac ori Nica.

DISCUŢIE ÎNTRE GHEORGHE BUNEA STANCU ŞI IOAN NICULAE (sursa: rechizitoriu DNA)

Ioan Niculae: Bunea, te-ai dus pentru gaz? PSD nu a pus nici acum director la Transgaz.

Bunea: O să pună, mă! Ai răbdare.

Bunea: Am ANRM-ul. Am rezervele statului, am la CEC, la Eximbank, am o grămadă de posturi, trebuie să-mi pună, ştii? Trebuie să-mi pună că n-au încotro.

Procurorii DNA spun că Niculae şi Bunea Stancu aveau în plan să schimbe din funcţii chiar şi miniştri.

DISCUŢIE ÎNTRE BUNEA STANCU ŞI IOAN NICULAE (sursa: rechizitoriu DNA)

Bunea: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu care!

Niculae: Da.

Bunea: Ăla cu subvenţiile. Întelegi? Şi i-am amintit cum a ajuns ministru! Eu nu i-am amintit altceva.

Niculae: (expresie trivială)

Bunea: Păi cum, nu ştii? Eu am pierdut atunci nopţi cu el. Băi, trebuie să voteze. Şi dacă voiam îl puneam pe… Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alţii, ca să nu mai zic după cine.


Niculae : Dă-i un telefon lui…(expresie trivială) (notă DNA: se referă la ministrul agriculturii, Ilie Sârbu). Dacă nici astăzi nu o faci şi nici miercurea viitoare…

Bunea: Lasă că vorbesc cu Nica… Să văd exact dacă a pregătit-o! După aia, îl sun pe el.

Porivit intercepţiei telefonice redate în rechizitoriu, Bunea Stancu şi Niculae îl fac „nenorocit” pe Ilie Sârbu, iar pesedistul spune că o să vorbească el cu Geoană.

DISCUŢIE ÎNTRE BUNEA STANCU ŞI IOAN NICULAE (sursa: rechizitoriu DNA)

Bunea: Mă, ăsta chiar e nenorocit (notă DNA: Ilie Sârbu).

Niculae: Este nenorocit rău.

Bunea: O să vorbesc cu Geoană.

Niculae: Spune-i astfel lui Geoană: băi, sunt pregătiţi ăştia pe la Brăila, Galaţi, Vaslui să vină să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane (lei vechi) pe hectar pe care i-ai promis.

Bunea: Da, îl sun.

Niculae: Trebuie vorbit cu Geoană. Dacă nu intră până luni, s-a dus.

Bunea: Deci trebuie o hotărâre de guvern care să… Da, auzi, ăsta ce trebuie să facă? O să dea o hotărâre de guvern cu îngrăşămintele, nu?

Niculae: E făcută hotărârea şi Sârbu Ilie o plimbă de o lună şi jumătate. Nenorocitul ăsta. Deşi are bani în buget.

Rechizitoriul mai prezintă o discuţie dintre Bunea Stancu şi Niculae, în care este menţionat numele fostului ministru Ionuţ Bazac.

DISCUŢIE ÎNTRE BUNEA STANCU ŞI IOAN NICULAE (sursa: rechizitoriu DNA)

Bunea: Ei, în partid toată lumea vrea funcţii, şi pe la Bucureşti şi la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii.

Niculae: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.

Bunea: Ionuţ? (Bazac – nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială – nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.

În rechizitoriu, procurorii DNA susţin că Viorel Hrebenciuc, alături de Robert Negoiţă, au spălat bani prin intermediul firmei INSOMAR. Aceşti bani erau, mascaţi, sub forma unor contracte între firmele lui Niculae şi INSOMAR, pentru campania lui Geoană.

După ce au fost citaţi să se prezinte la DNA, Ioan Niculae şi Viorel Hrebenciuc au avut o întâlnire care a durat aproximativ o oră. De asemenea, Hrebenciuc s-a întâlnit şi cu Gheorghe Teodorescu, acţionar la INSOMAR. Deputatul PSD a preferat întâlnirile personale deoarece ştia că are telefoanele ascultate, după cum i-a comunicat unui apropiat.