Din secretele protocolului vizitei în Franţa a reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va vizita săptămâna viitoare Franţa, cu prilejul comemorării a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia. De şase luni, palatele Buckingham şi Elysée fac eforturi mari ca totul să iasă perfect: de la flori şi până la cadoul oficial, informează în ediţia online ziarul Le Figaro.

31 mai 2014, 09:39
Din secretele protocolului vizitei în Franţa a reginei Elisabeta a II-a

Împreună cu preşedintele SUA, Barack Obama, suverana britanică este invitată la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor pe plajele din Normandia. Regina Elisabeta a II-a va ajunge în Franţa joi, 5 iunie, pentru o vizită de stat de două zile, potrivit Agerpres. Este vorba de o deplasare excepţională, având în vedere că la 88 de ani regina Marii Britanii călătoreşte rareori în străinătate. Însă cum în timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost foarte ataşată cauzei veteranilor combatanţi, suverana a ţinut să traverseze Canalul Mânecii.

Va fi fără îndoială ultima ei vizită în Franţa, un motiv în plus pentru ca totul să iasă perfect. Pentru aceasta fac eforturi mari echipele de la Elysée şi Buckingham, potrivit postului Europe 1 care a pătruns în culisele protocolului. Totul va începe când regina va pune piciorul în Franţa, coborând din trenul Eurostar, şi îi va fi înmânat un buchet de flori în aceeaşi culoare cu ţinuta pe care o va purta. Apoi regina va urca la bordul unui Valsatis blindat împrumutat de marca Renault.

Elisabeta a II-a şi prinţul consort, ducele de Edimburg vor fi primiţi la orele 17.00 la Arcul de de Triumf, iar după 40 de minute vor avea o întâlnire cu preşedintele francez, François Hollande. În cursul serii, ambasadorul britanic în Franţa va organiza un ‘garden party’ în onoarea cuplului regal. A doua zi dimineaţa în cadrul festivităţilor de comemorare a zilei Z, regina şi soţul ei se vor reuni cu prinţul Charles la Bayeux ; tânăra generaţie (Kate şi William) se va afla la Arromanches. Elisabeta a II-a face parte din cei 19 şefi de stat şi de guvern invitaţi la dejunul organizat la castelul din Bénouville, un loc simbolic al Rezistenţei. Apoi delegaţia se va deplasa pe malurile Sword Beach, în prezenţa a 7000 de persoane alături de cei aproximativ o mie de foşti combatanţi din ziua Z, pentru a asista la o scenografie ce va evoca evenimentele din 1944.

Regina şi ducele se vor întoarce apoi la Paris pentru un dejun oficial la Palatul Elysée. Din meniu vor face parte delicatesele preferate ale reginei. La aperitiv, foie gras servit cu vin alb dulce, iar la felul doi, miel cu legume şi vin de Bordeaux, urmat de un platou cu brânzeturi.

Înainte de plecare, sâmbătă, suverana va face o vizită la Primăria Parisului pentru a se întâlni cu primarul, Anne Hidalgo, apoi va vizita piaţa de flori şi păsări care va fi redenumită, în onoarea ei, Elisabeta a II-a.

Regina se va întoarce la timp în ţară pentru a asista la cursa hipică Derby din Epsom, dar nu va veni cu mâinile goale. Elysée i-a pregătit un cadou special: un serviciu de porţelan de Sevres, care îi place la nebunie, şi un album cu poze ale precedentelor sale vizite în Franţa, din 1948 (când era prinţesă) şi din 1957.

CITEŞTE ŞI: Moment ISTORIC: Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican