Din subteran, la înălţime: Minerii din Valea Jiului, salvamontişti în staţiunea Straja VIDEO

Mai mulţi mineri care au lucrat la exploatările din Valea Jiului sunt acum angajaţi în staţiunea Straja. Nu au avut încotro, după ce şi-au pierdut locurile de muncă de la mină. Fie că sunt salvatori montani, monitori de schi sau ghizi pentru turişti, foştii ortaci spun că iubesc mina şi muntele.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 07:00
Din subteran, la înălţime: Minerii din Valea Jiului, salvamontişti în staţiunea Straja VIDEO

Foştii mineri, actuali monitori de schi sau ghizi montani, spun că deşi cele două meserii sunt extrem de diferite, ele au reuşit să le completeze viaţa. Boca Ştefan are 44 de ani, iar în octombrie 2011 a fost disponibilizat. S-a recalificat profesional şi în câteva luni a devenit salvamontist, monitor de schi şi ghid montan, la peste 1.400 de metri altitudine.

„În adâncul pământului este greu şi periculos. Meseria de monitor de schi, şi oricare alta în domeniul montan, este foarte frumoasă şi pentru cei care sunt plecaţi din alt sistem şi pentru cei care pornesc acum şi vor să facă o meserie”, a spus Boca Ştefan.

Nici şeful Serviciului Salvamont Lupeni nu a lucrat o viaţă întreagă pe munte. I-a rămas în suflet mai degrabă viaţa din munte. „Este o diferenţă ca de la cer la pământ. Din activitatea de salvare montană nu se poate trăi, este vorba de un salariu mic, aş opta tot pentru minerit”, a spus şeful Serviciului de Salvamont din Lupeni, Geroge Resiga.

Foştii mineri, proaspeţi salvamontişti sau monitori de schi, au de lucru iarna aceasta. Numai în weekendul care a trecut, 3.500 de turişti au venit în staţiunea Straja. Cele şapte pârtii de schi de la Straja măsoară 14 kilometri, iar staţiunea este dotată cu instalaţii de transport pe cablu de toate tipurile.