Dîncu spune că ar putea fi acordate vouchere pentru locuire în cazuri sociale, dar şi pentru tineri angajaţi

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunțat joi că se analizează posibilitatea acordării unor "vouchere pentru locuire", în anumite cazuri sociale, dar și pentru acoperirea chiriei de către tineri angajați.

10 nov. 2016, 17:04
Dîncu spune că ar putea fi acordate vouchere pentru locuire în cazuri sociale, dar şi pentru tineri angajaţi

„Am discutat (…) ideea de politici în domeniul subvenționării pentru cazuri sociale, de chirii prin vouchere pentru locuire, chirii pentru tinerii angajați. (…) Am început să lucrăm cu specialiștii în finanțe asupra unor scheme de sprijin pe acest domeniu. Cred că este un lucru foarte important care, în multitudinea de ajutoare sociale pe care le-am gândit noi uneori mult prea extinse, nu l-am luat în calcul și nu a fost luat în calcul, deși este una din cele mai importante probleme ale unei familii”, a declarat Dîncu la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, care a avut loc joi la MDRAP.

Potrivit vicepremierului Dîncu, posibilitatea acordării unor vouchere pentru locuire face parte din „dimensiunea socială” a Strategiei Locuirii.

„Aceste vouchere de locuire ar putea să se aplice în mai multe locuri. Noi am propus deocamdată și analizăm împreună cu Ministerul de Finanțe și cu Ministerul Muncii (…), de exemplu, modul în care ar putea să se aplice familiilor de pensionari, ca o formă de asistență socială, pensionari care la un moment dat sunt situații în care nu pot să-și plătească utilitățile sau venitul lor este în peste 40% afectat de aceste cheltuieli de locuire. Asta ar fi o zonă socială, să spunem. Ar putea să se aplice și în cazul mobilității forței de muncă, pentru a facilita o mai bună distribuție a forței de muncă în teritoriu, poate fi aplicat și ca deduceri fiscale. La Ministerul Muncii, (…) colegul meu Dragoș Pîslaru are un proiect interesant legat de mobilitatea forței de muncă în România și cred că în conexiune cu acest program am putea să gândim acordarea unor vouchere de locuire”, a spus Dîncu.

Citeşte şi: Dîncu: Locuirea în România este precară; timp de 26 de ani nu am avut o politică coerentă în domeniu

El a precizat că aceste vouchere ar putea fi introduse și în sistemul privat.

„Evident că pentru a facilita angajarea tinerilor care nu au locuințe, de asemenea, pot fi date aceste vouchere. Cred că aceste vouchere pot fi introduse și în sistemul privat pentru a fi acordate de (…) cei care angajează forță de muncă tânără și pentru care ar putea să primească, de exemplu, deduceri fiscale. Deci există o posibilitate destul de mare pentru a subvenționa într-un fel, a acorda vouchere pentru locuințe și în cazul locuirii în general”, a afirmat vicepremierul.

Conform lui Vasile Dîncu, nu s-a discutat până în acest moment despre bugetul necesar pentru un astfel de program. „Asta e o problemă care ține de modul în care se articulează după aceea strategia”, a precizat el.

Citeşte şi: Vicepremierul Dîncu: Programul „Prima Casă” va continua. Avansul ar putea să dispară pentru unele familii