Diploma care le aduce românilor bani în plus de la stat. Trebuie doar să absolve acest curs

Diplomele sau certificatele pentru dovedirea de către fermieri a absolvirii a cel puțin unui curs de inițiere sunt documentele obligatorii pentru o plată mai mare la hectar în 2023 din subvențiile APIA.

11 mart. 2023, 11:01
Diploma care le aduce românilor bani în plus de la stat. Trebuie doar să absolve acest curs
Diploma care le aduce românilor bani în plus de la stat. Trebuie doar să absolve acest curs

Diploma care le aduce românilor bani în plus de la stat. Documentele sunt necesare pentru PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), subvenția care se plătește agricultorilor care au vârsta maximă de 40 de ani, scrie agrointel.ro.

Citeşte şi: Salariații care au copii pot primi bani în plus. Despre ce sumă este vorba și care sunt condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească

Lista actelor care demonstrează studiile efectuate de fermieri sunt specificate în Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023. Astfel, pentru subvenția dedicată pe suprafață, tinerii fermieri, persoane fizice, trebuie să facă dovada formării sau a deținerii competențelor adecvate în domeniul agricol / agronomic, cu unul dintre următoarele documente:

  • diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puțin un curs de inițiere în domeniul agronomic acreditat;
  • diplomă/certificat/adeverința pentru dovedirea absolvirii unei forme de învățământ agronomic, respectiv școală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale etc;
  • certificat de competențe profesionale pentru dovedirea deținerii de competențe profesionale în domeniul agronomic;
  • document eliberat de un angajator situat pe teritoriul național sau al altui stat pentru dovedirea experienței practice în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole.

Documentele se depun la APIA până la data de 30 septembrie inclusiv.

Citeşte şi: Salarii majorate până la 50% pentru anumiți angajați la stat. În ce condiții pot primi bani în plus lunar

Decizia de a acorda plăţi mai mari în acest caz este legată de faptul că România aplică pentru perioada 2023-2027 intervenția sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, ceea ce presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de tânărul fermier. Pentru a deveni eligibili tinerii până în 40 de ani trebuie să demonstreze că au studiile sau experiența necesară pentru instalarea ca șef de fermă.

În Planul Național Strategic (PNS), în anul 2023 subvenția pentru tineri fermieri are un cuantum indicativ al plății de 46 de euro la hectar.