Diplomaţi ai Ambasadei SUA din Cuba şi-au pierdut auzul după ce ar fi fost atacaţi cu dispozitive sonice

Departamentul de Stat a expulzat doi diplomaţi ai Ambasadei cubaneze din Washington, în urma unor serii de incidente "inexplicabile" ce au avut loc în Cuba şi au provocat mai multor oficialităţi americane diferite tulburări fizice care i-a dus la pierderea auzului.

10 aug. 2017, 06:40
Diplomaţi ai Ambasadei SUA din Cuba şi-au pierdut auzul după ce ar fi fost atacaţi cu dispozitive sonice

Oficialităţi ale Departamentului de Stat au informat că celor doi diplomaţi cubanezi le-a fost solicitată plecarea din SUA la 23 mai, după ce mai mulţi americani din Cuba ”au raportat incidente ce au provocat o serie de simptome fizice” ce au dus la părăsirea insulei de către aceştia. Oficialii nu au făcut publice simptomele şi nici n-au oferit detalii cu privire la aceste incidente.

Citeşte şi Raul Castro se solidarizează cu Nicolas Maduro: Nu vei fi singur în faţa hărţuirii internaţionale

Un responsabil a anunţat că primul incident a avut loc în toamna anului 2016, ducând la părăsirea Cubei de către americani şi la acţiunea SUA împotriva celor doi diplomaţi cubanezi din SUA.

În toamna lui 2016, mai mulţi diplomaţi americani au început să sufere de simptome inexplicabile de pierdere a auzului. Unii dintre diplomaţii american erau nou-veniţi la ambasada cubaneză redeschisă în 2015, în timpul mandatului preşedintelui american Barack Obama.

Unele dintre aceste simptome ciudate s-au acutizat în scurt timp, iar în final, acestea au devenit grave şi i-au forţat pe unii dintre ei să plece înapoi în SUA.

Citeşte şi Donald Trump anulează politica de apropiere a SUA de Cuba iniţiată de Barack Obama

În aceste circumstanţe, autorităţile americane au deschis o anchetă ce a durat mai multe luni şi în urma căreia s-a aflat că diplomaţii respectivi fuseseră atacaţi cu dispozitive sonice de frecvenţă ce nu poate fi detectată de auzul uman, nici din exterior, nici din interior, dar care dăunează grav acestuia, scrie publicaţia thestar.com.

La ora actuală nu se ştie cu precizie dacă misteriosul dispozitiv sonic este o armă folosită pentru atacuri deliberate sau în alt scop, au mai spus aceleaşi surse.

Citeşte şi Parlamentul European a aprobat primul acord între Uniunea Europeană şi Cuba

În urma acestor dezvăluiri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauret a informat că doi diplomaţi cubanezi din Washington, în data de 23 mai 2017. Nauret nu a precizat câţi diplomaţi americani în Cuba au fost afectaţi de „simptomele fizice” bizare.

La rândul său, guvernul cubanez a declarat într-un comunicat oficial, miercuri, că „niciodată Cuba nu a permis şi nu va permite pe viitor ca teritoriul cubanez să fie folosit folosit pentru eventuale acţiuni împotriva oficialităţilor diplomatice acreditate şi a familiilor acestora, fără excepţie”.