Diplomaţii europeni discută la Kiev despre o SOLUŢIE PAŞNICĂ. SUA cer UCRAINEI retragerea trupelor VIDEO

Miniştrii de externe francez, german şi polonez care sunt prezenţi la Kiev discută despre un plan de ieşire din criza prin care trece Ucraina şi care a făcut până acum, potrivit presei, sute de victime - morţi şi răniţi, în taberele beligerante. La rândul lor, Statele Unite îi cer Ucrainei să îşi retragă forţele de securitate din centrul Kievului.

RomaniaTV.net
20 feb. 2014, 18:15
Diplomaţii europeni discută la Kiev despre o SOLUŢIE PAŞNICĂ. SUA cer UCRAINEI retragerea trupelor VIDEO

Miniştrii afacerilor externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier, Franţa, Laurent Fabius şi Polonia, Radoslaw Sikorski au venit la Kiev pentru a discuta cu şeful statului ucrainean, Viktor Ianukovici, despre  „proiecte de foaie de parcurs” care ar putea contribui la ieşirea pe cale paşnică din criză, informează Reuters.

Întrevederea a durat patru ore, iar după întâlnirea cu Ianukovici, cei trei miniştri au început convorbiri cu liderii opoziţiei ucrainene.

Cei trei miniştri – care urmau să participe joi după-amiază la Bruxelles la o reuniune de urgenţă privind Ucraina împreună cu omologii lor din UE, dar au decis să rămână la Kiev până vineri, pentru a continua convorbirile.

De cealaltă parte a oceanului, Statele Unite i-au cerut Ucrainei să-şi retragă imediat forţele de securitate din centrul Kievului şi să rezolve conflictul prin mijloace politice.

„Suntem revoltaţi de imaginile cu forţele de securitate ucrainene care folosesc arme automate împotriva propriului popor”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat, cerând guvernului ucrainean să respecte dreptul la proteste paşnice, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.  SUA au făcut de asemenea apel la protestatari „să se exprime în mod paşnic”.

Folosirea forţei nu va rezolva criza – trebuie luate măsuri clare pentru a opri violenţa şi pentru a se iniţia un dialog care să reducă tensiunile şi să abordeze solicitările poporului ucrainean”, se afirmă într-un comunicat al Casei Albe.

La rândul său, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a salutat, joi, adoptarea de către Consiliul Afaceri Externe (CAE) de sancţiuni orientate clar împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovarea actelor de violenţă, precizând că aceasta a fost şi poziţia pe care a exprimat-o în numele guvernului României.

„Vreau să salut poziţia comună şi fermă adoptată astăzi adoptată azi (joi – n.r.) de miniştrii de Externe ai UE. Este o poziţie în care principalele elemente ale mandatului pe care l-am avut în numele guvernului român se regăsesc şi vreau să salut faptul că există o condamnare foarte clară şi fermă a actelor de violenţă care se petrec la Kiev şi în egală măsură o solicitare foarte clară ca aceste acte de violenţă şi pierderi de vieţi omeneşti să fie stopate imediat”, a spus Corlăţean la plecarea de la reuniunea extraordinară a CAE consacrată situaţiei din Ucraina, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.