Diplomatul rus implicat în accidentul de sâmbătă din Capitală A PĂRĂSIT România VIDEO

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că diplomatul rus, Aleksandr Evsiukov, implicat în accidentul de sâmbătă din Bucureşti şi-a încetat mandatul la Bucureşti, că nu-i va fi ridicată imunitatea şi că a părăsit miercuri teritoriul României. Potrivit România TV, diplomatul rus era membru al celei mai mari reţele de spionaj din România.

RomaniaTV.net
25 oct. 2012, 09:37
Diplomatul rus implicat în accidentul de sâmbătă din Capitală A PĂRĂSIT România VIDEO

Considerăm imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului care a săvârşit accidentul. Partea rusă a luat decizia de a termina imediat mandatul lui”, a spus Malghinov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, invocând dreptul internaţional privind imunitatea şi privilegiile diplomatice.

De asemenea, ambasadorul rus a precizat că autorităţile de la Moscova vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului Aleksandr Evsiukov şi rechemarea lui imediată în Rusia.

„Apreciem fidelitatea autorităţilor române faţă de respectarea dreptului internaţional, în conformitate cu Convenţia de la Viena, care garantează circulaţia liberă a diplomaţilor şi dreptul lor de a părăsi teritoriul statului şi dorinţa părţii române de a rezolva acest caz fără politizare exagerată„, a afirmat Malghinov.

El a precizat că incidentul va ajunge în faţa unei instanţe de judecată ruseşti, iar schimbul de informaţii legate de accident între partea rusă şi cea română se va face în concordanţă cu legislaţia celor două ţări.

Ambasadorul Rusiei şi-a exprimat simpatia şi solidaritatea cu fata accidentată şi cu familia acesteia. „Totodată, exprim speranţa că accidentul rutier nu va dăuna relaţiilor româno-ruse care au început să aibă o dinamică pozitivă„, a spus ambasadorul rus.

Malghinov a precizat că a discutat cu diplomatul rus Alexander Evsyukov despre accidentul de duminică, iar versiunea prezentată de acesta a fost „puţin diferită” de ceea ce s-a putut vedea apoi pe imaginile filmate.

Am vorbit cu el imediat şi era foarte supărat. Varianta lui a fost puţin diferită faţă de ceea ce am văzut mai târziu pe imaginile filmate. Cred că este normal, pentru că s-a întâmplat foarte repede totul. Nu avem nicio ezitare de a vedea cine în această situaţie a fost responsabilul principal, mai ales pentru că a fost vorba de trecerea printr-o zonă marcată pentru pietoni”, a spus ambasadorul rus.

De asemenea, Malghinov a explicat că nu a fost decizia lui Evsyukov de a nu accepta efectuarea etilotestului de către poliţiştii români, ci aceasta este procedura pentru diplomaţii ruşi. „Nu a fost decizia lui, orice procedură de efectuare a etilotestului înseamnă acceptarea investigaţiilor judiciare, acceptarea că renunţă la imunitatea sa. Uneori poliţia de aici din România şi din alte ţări cer acest etilotest, dar este interzis pentru diplomaţi, credeţi-mă„, a afirmat ambasadorul rus.

El a explicat, la întrebările repetate ale presei, că diplomatul rus implicat în accident deţine acreditare diplomatică şi figura pe lista de diplomaţi din Ambasadă publicată pe site-ul instituţiei, deşi în prezent numele său nu se mai regăseşte pe această listă.

Totodată, el a arătat că procedura de investigare a accidentului nu reprezintă o premieră, pentru că astfel de accidente rutiere se întâmplă în practica diplomatică a Rusiei şi a altor ţări.

Malghinov a arătat că potrivit practicii, autorităţile române pot cere inclusiv ca un reprezentant al organelor judiciare din ţara noastră să ia parte la ancheta din Rusia.

„Procedurile de investigare a acestui tip de incident nu sunt o premieră. Aceste accidente se întâmplă din păcate, atât în practica Federaţiei Ruse, cât şi a altor state. Există stabilită o modalitate de cooperare între organele judiciare ambelor ţări, care asigură nu numai doar schimb de informaţii, dar şi schimb de reprezentanţi în concordanţă cu legislaţia fiecărei ţări. Toate acestea vor fi analizate”, a spus ambasadorul rus.

Întrebat dacă procurorul rus care va administra dosarul va veni în România pentru ridicarea probelor, Malghinov a arătat că partea română trebuie să trimită probele adunate.

„Procedura este ca organele judiciare române responsabile pentru investigaţie să ia decizia de a solicita Rusiei să investigheze în concordanţă cu legea rusă. Ei vor trebui să prezinte toate probele colectate aici, apoi vor începe să analizeze organele din Rusia. Sunt proceduri stipulate în codurile juridice din România şi Rusia pentru a fi urmate de către procurori şi instanţe”, a mai spus oficialul rus.

O tânără româncă de 19 ani a fost accidentată, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia Camil Ressu – Ilioara.

Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică„, a declarat pentru Ria Novosti Andrei Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunţat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” şi „era treaz”.

Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” şi Evsiukov „pur şi simplu nu a văzut-o”. Deşi a admis că au fost încălcate unele reguli de circulaţie, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăţie”.

„Conform Convenţiei de la Viena, diplomaţii au imunitate diplomatică şi sunt exceptaţi de la jurisdicţia penală şi administrativă în ţara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanţele accidentului.