Director CIA: Eşecul militar al lui Putin din Ucraina forţează China să regândească „cum şi când” ar putea invada Taiwanul

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, aşteptând reunificarea, prin forţă dacă este necesar, susţine oficialul american.

21 iul. 2022, 09:24
Director CIA: Eşecul militar al lui Putin din Ucraina forţează China să regândească „cum şi când” ar putea invada Taiwanul

China ar putea ataca Taiwanul! Prezent la Forumul de securitate Aspen, directorul CIA, Bill Burns, a minimalizat speculaţiile potrivit cărora preşedintele chinez Xi Jinping ar putea acţiona asupra Taiwanului după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an, relatează The Guardian.

„Riscurile acestui lucru devin mai mari, ni se pare nouă, cu cât înaintăm în acest deceniu”, a spus Burns.

Burns a declarat că China este „neliniştită” atunci când priveşte războiul de cinci luni al Rusiei din Ucraina, pe care l-a caracterizat drept un „eşec strategic” pentru preşedintele Vladimir Putin, deoarece acesta spera să răstoarne guvernul de la Kiev în decurs de o săptămână.

Scânteia care ar putea declanşa un nou război mondial. China acuză SUA că a intervenit în Taiwan
El a spus că se crede că China a observat din Ucraina că „nu obţii victorii rapide şi decisive cu o forţă sub aşteptări”.

„Bănuiesc că lecţia pe care conducerea şi armata chineză o trag este că trebuie să acumulezi o forţă copleşitoare dacă vrei să contemplezi acest lucru în viitor”, a spus el.

De asemenea, China a învăţat probabil că trebuie să „controleze spaţiul informaţional” şi „să facă tot ce poate pentru a-şi consolida economia împotriva potenţialelor sancţiuni”, a adăugat el.

Burns, în conformitate cu evaluările americane anterioare, a declarat că Statele Unite nu cred că Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, în ciuda susţinerii retorice.

Confruntare China-SUA. Beijingul susține că a alungat un distrugător, SUA spun că era în ape internaționale
El a precizat că Beijingul a intensificat achiziţiile de energie rusească, dar pare atentă să nu suporte sancţiuni occidentale.

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, aşteptând reunificarea, prin forţă dacă este necesar.

Naţionaliştii învinşi ai Chinei au fugit în Taiwan în 1949, după ce au pierdut războiul civil din China continentală, dar de atunci insula s-a transformat într-o democraţie şi într-o putere tehnologică de vârf.

Vorbind înaintea lui Burns la forumul din Munţii Stâncoşi, ambasadorul Chinei în Statele Unite, Qin Gang, a declarat că Beijingul preferă în continuare „reunificarea paşnică”.