Director Spital Judeţean, veşti bune pentru elevi: S-ar putea redeschide şcolile, avem localităţi fără niciun caz de COVID

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe spune că şcolile ar putea fi redeschise în localităţile în care nu există niciun caz de coronavirus.

07 ian. 2021, 12:44
Director Spital Judeţean, veşti bune pentru elevi: S-ar putea redeschide şcolile, avem localităţi fără niciun caz de COVID
Director Spital Judeţean, veşti bune pentru elevi: S-ar putea redeschide şcolile, avem localităţi fără niciun caz de COVID

Director Spital Judeţean, veşti bune pentru elevi. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe consideră oportună propunerea Consiliului Naţional al Elevilor potrivit căreia decizia de redeschidere a şcolilor ar trebui să poată fi luată la nivel local, în funcţie de incidenţa cazurilor.

Director Spital Judeţean, veşti bune pentru elevi: 8 februarie cred că este destul de realist pentru redeschiderea şcolilor

‘8 februarie cred că este destul de realist pentru redeschiderea şcolilor, dacă se menţine trendul de scădere al cazurilor (…) Da, cred că ar fi bine ca decizia să se ia la nivel local. De exemplu, sunt sate, comune unde nu avem niciun caz de COVID pozitiv, niciun pacient infectat.

De ce să nu meargă copiii la şcoală, mai ales acolo unde nu există internet, unde sunt copii mai săraci, care nu dispun de tablete sau de mijloace?‘ , a declarat dr. Roşu Matyas, potrivit Agerpres. 

Managerul SJU din Sfântu Gheorghe consideră că redeschiderea unităţilor de învăţământ ar trebui să se facă în mod treptat, acordându-se prioritate elevilor din clasele I şi celor care urmează să susţină examene de admitere sau de bacalaureat.

„Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor ar trebui să se facă treptat”

‘Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor ar trebui să se facă, cât de cât, treptat, adică o clasă da, una nu. De exemplu, clasa I da, clasele a II-a şi a III-a, nu (…) În clasa I înveţi să scrii, adică trebuie să fie lângă tine învăţătoarea care să te ţină de mână ca să înveţi să scrii.

Am dat un exemplu. Sau cei din clasa a XII-a, care sunt înainte de bacalaureat şi ar trebui să se ducă la şcoală. În clasa a XI-a mai poate să înveţe copilul de acasă, în clasa a X-a la fel, dar clasa a VIII-a trebuie să se ducă la şcoală că au examene pentru clasa a IX-a. Deci, practic, o diferenţiere cred că ar trebui să se facă’ , a mai precizat Andras Nagy Robert.

Acesta consideră că decizia de a închide o şcoală întreagă în care învaţă 1.000 de elevi din cauză că au apărut trei cazuri de COVID nu a fost una oportună.

‘Să închizi o şcoală întreagă nu este în regulă. Mai bine izolezi o perioadă de două săptămâni, trei săptămâni, o lună de zile clasa respectivă, dar ceilalţi se duc la şcoală’ , a adăugat acesta.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

Potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna postate miercuri pe site-ul Instituţiei Prefectului,  incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 0,88/1.000 de locuitori.

În doar cinci localităţi din judeţ – Aninoasa, Brateş, Ghidfalău, Hilib şi Zălan – incidenţa cazurilor depăşeşte 3 la mia de locuitori, în timp ce în 11 localităţi incidenţa este cuprinsă între 1,5 şi 3/1.000 locuitori, în 25 de localităţi este sub 1,5/1.000 de locuitori iar 84 de localităţi nu au niciun caz pozitiv.

Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educaţiei descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor în funcţie de rata incidenţei la nivel local. Reprezentanţii elevilor avertizează că în caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase.

 

 


loading...