Directorii de școli rămași pe post după comasări au interdicție să mai ia plata cu ora sau cumul, iar obligația de predare crește până la 40 de ore pe lună pentru toți. Regulile de aplicare trebuie decise până pe 25 august, cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, scrie edupedu.ro.
Conform legii, orele de predare se vor desfășura în timpul programului de muncă, fără remunerație suplimentară. De asemenea, directorii nu mai pot preda în afara normei pentru bani în plus, cu excepția școlilor izolate și doar cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean. În acest context, aproape 900 de directori vor fi afectați de reorganizările care comasează unitățile de învățământ, potrivit estimărilor Ministerului Educației.
Ministerul Educației trebuie să elaboreze normele metodologice până la 25 august 2025, cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor.
Legea 141/2025 mai prevede limitareadegrevării de la norma didactică până la 30% pentru personalul de conducere din centre educaționale speciale (casele corpului didactic, centre de resurse etc.) şi până la 50% pentru directori din școli și inspectorate. Sindicaliștii desemnați pot fi degrevați parțial pentru implicarea în monitorizarea sistemului de învățământ.
Sindicatele critică decizia, considerând-o o penalizare colectivă care descurajează profesorii competenți să preia funcții de conducere.
Ministerul nu a oferit o analiză oficială care să justifice măsurile. În schimb, un raport realizat de Institutul de Științe ale Educației a fost blocat de ministrul Daniel David pentru că contrazicea explicațiile oficiale.
„Art. LIX. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 208 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul școlar 2025-2026, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar de stat, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control poate fi degrevat de norma didactică de predare după cum urmează:
a) personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățareevaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
b) personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărârea Guvernului prevăzută la lit. a);
c) parțial, pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ. Numărul persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și atribuțiile acestora se stabilesc în hotărârea de Guvern prevăzută la lit. a).
(2) Personalul didactic degrevat, așa cum este prevăzut la alin. (1), nu poate desfășura activități didactice de predare remunerate prin plata cu ora sau cumul.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), se poate aproba efectuarea de activități în regim de plata cu ora, în unități de învățământ preuniversitar din zone izolate, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean”, se arată în lege.