Directorul de la Apele Române care a angajat o fostă chelneriţă să apere Moldova de inundaţii, urmărit penal de DNA

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți, în legătură cu demersurile făcute la angajarea fictivă a două persoane la primăria comunei Vatra Moldoviței (jud Suceava), în scopul de a le detașa, cu încălcarea prevederilor legale, la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.

26 apr. 2021, 17:37
Directorul de la Apele Române care a angajat o fostă chelneriţă să apere Moldova de inundaţii, urmărit penal de DNA

Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul, dintre care una în formă continuată, în dosarul angajărilor fictive, a anunţat DNA.

Alături de el mai sunt urmăriţi penal şi Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviței, Gabriel Niga, viceprimar al aceleaşi comune sucevene, Ana Boca, secretar general al primăriei comunei Vatra Moldoviței, Simona Elena Iancu şi Stelian Meţler, personal contractual, angajați succesiv la primăria Vatra Moldoviței, ulterior detașați la ABA „Prut-Bârlad.

Punerea lui Petru Avram sub acuzare vine după ce publicaţia Recorder a dezvăluit că la instituţia condusă de Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, a fost angajată la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundaţiilor o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriţă la un bar din Iaşi. Într-o înregistrare apărută în spaţiul public, tânăra susţinea că a terminat facultatea de Chimie, însă nu a reuşit să răspundă la întrebări simple, cum ar fi care este malul stâng sau malul drept al unui râu.

Citeşte şi: Ludovic Orban o apără pe chelneriţa de la Apele Române, care nu ştia să deschidă un calculator: „Când era studentă, a lucrat ca să se poată întreţine”

Un inginer din instituție a povestit cum angajata Simona Iancu nu știa nici măcar să deschidă un calculator. „I-au explicat că trebuie să dea enter, domnișoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis calcultator. Colegii au întrebat: Totuși, nu ați mai lucrat după terminarea facultății? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuși nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Și avea abilități pentru case de marcat, atunci când apeși pe ecranul casei de marcat”.

Citeşte şi: Fosta chelneriţă angajată la Apele Române şi-a dat demisia. Inginerul care s-a opus angajărilor politice a fost dat afară

Conform DNA, la data de 16 decembrie 2020, Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

„Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi. A reieşit că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită. În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că Petru Avram, Virgil Saghin şi Ana Boca, fiecare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încălcat, cu intenţie, mai multe dispoziţii legale (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii), fiind sprijiniţi de suspecta Simona Iancu.

Printr-o schemă similară, Stelian Meţler a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi, se mai arată în comunicatul DNA.

Mai mult, după detaşare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Stelian Meţler la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

„Faptele descrise ar fi determinat obţinerea de foloase necuvenite de către Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian, constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA Prut-Bârlad, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA Prut-Bârlad Iaşi. De asemenea, ar fi fost vătămate interesele legale ale Primăriei Vatra Moldoviţei constând în faptul că scopul funcţiilor pentru care cei doi au fost angajaţi nu a fost îndeplinit şi, în plus, posturile nu au mai fost ocupate de alte persoane, din cauză că vacantarea lor a fost suspendată”, mai spune DNA.