Directorul centralei Fukushima se retrage din funcţie din motive de sănătate

Directorul Fukushima, Masao Yoshida, care s-a aflat pe teritoriul centralei nucleare după accidentul din 11 martie, s-a retras din toate funcţiile ocupate până acum din raţiuni de sănătate, a anunţat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), refuzând să precizeze cauza exactă a bolii.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 10:13
Directorul centralei Fukushima se retrage din funcţie din motive de sănătate

Yoshida, 56 de ani, în prezent spitalizat, va păstra o poziţie în divizia nucleară TEPCO, dar nu va mai fi patronul complexului atomic afectat de seismul şi tsunamiul care au lovit nord-estul arhipelagului nipon acum mai bine de opt luni, relatează Agerpres.

El va fi oficial înlocuit la 1 decembrie de Takeshi Takahashi, 54 de ani, care a ocupat până în prezent un post în divizia de management a instalaţiilor nucleare. Yoshida, care s-a aflat pe scena dezastrului, a trecut prin momente dificile şi a muncit în ultimele luni în condiţii extreme.

Într-un interviu acordat la 12 noiembrie câtorva ziarişti autorizaţi să pătrundă în premieră în incinta centralei, el a mărturisit că s-a gândit de multe ori că va muri, printr-un gest de mână refuzând totuşi să răspundă la întrebarea cu privire la doza de radiaţii la care a fost expus.

Un purtător de cuvânt al TEPCO a refuzat luni, la rândul său, să ofere detalii cu privire la diagnosticul lui Yoshida şi dacă acesta are sau nu vreo legătură cu emisiile radioactive prezente la un nivel ridicat în incinta centralei, chiar dacă pentru precauţie au fost luate măsuri pentru a minimaliza posibilitatea expunerii corpului la radiaţii.

TEPCO a recunoscut că mai multe persoane care au lucrat în perioada de după dezastru la situl de la Fukushima au primit radiaţii peste limitele autorizate, chiar în grad îngrijorător, subliniind însă că niciun deces nu a survenit în mod direct din cauza expunerii la particulele radioactive. Cu toate acestea, trei muncitori angrenaţi în lucrările de la centrală au murit între timp din alte cauze, adăugându-se celor doi angajaţi decedaţi în ziua accidentului provocat de seismul urmat de un uriaş tsunami, soldate cu peste 19.500 de morţi în dispăruţi în regiunea devastată.