Directorul Frontex îi cere Uniunii Europene să repatrieze imigranţii economici

Publicat: Miercuri, 26 Octombrie 2016 18:25 // Actualizat: Miercuri, 26 Octombrie 2016 18:25 // Sursa: romaniatv.net

Directorul Agenției europene pentru protecția frontierelor (Frontex), Fabrice Leggeri, a cerut miercuri statelor europene să impulsioneze repatrierea imigranților ilegali și a oferit sprijinul acestui organism pentru realizarea unui asemenea demers, transmite agenția EFE.

Leggeri a făcut această declarație în timpul unei conferințe de presă desfășurată la Roma, după ce a vizitat mai multe tabere de refugiați din Italia, țară unde au sosit de la începutul anului 153.450 de migranți, număr care îl depășește pe cel din perioada similară a anilor trecuți.

Directorul Frontex a confirmat că migranții care debarcă în Italia, proveniți în special din țările Africii subsahariene, sunt 'majoritatea imigranți economici și clandestini, care nu au nevoie de protecție'. 'Dacă nu se califică pentru a primi protecție și statutul de refugiat, atunci trebuie să se întoarcă. Aceasta este legea, o directivă europeană din anul 2008. Conform acestei directive, țările trebuie să returneze imigranții economici', a subliniat directorul Frontex.

Prin urmare, el a apreciat că trebuie impulsionate repatrierile — amintind că în prezent numai 'aproximativ 40% dintre deciziile de repatriere sunt aplicate efectiv' — și să se încheie acorduri de readmisie cu țările de origine și de tranzit ale migranților.

Citeşte şi Spania: Imigranţii au intrat în greva foamei

Cât despre sprijinul pe care Frontex îl poate oferi în cadrul operațiunilor de repatriere, acesta ar consta în organizarea de zboruri charter pentru returnarea migranților către țările lor de origine sau cooperarea cu consulatele acestor țări în vederea identificării migranților și întocmirii documentelor de identitate, mulți migranți venind în Europa fără acte.

Directorul Frontex a mai anunțat că a început negocierea unui acord de readmisie cu Nigeria, una dintre principalele țări de unde provin migranții ajunși în Europa.

Pe de altă parte, el a confirmat că nave ale Frontex, care desfășoară misiuni de salvare pe Mediterana, au fost atacate în apropierea coastelor Libiei, fără să se fi reușit identificarea autorilor. În acest context, Leggeri a subliniat că, fără stabilizarea situației în Libia, valul migrator nu se va opri. Haosul și lipsa autorității în această țară permit migranților să o traverseze pentru a se îmbarca apoi pe coastele Mediteranei în ambarcațiuni puse la dispoziție de traficanți și să ajungă astfel în Italia. Potrivit șefei misiunii Comisiei Europene la Roma, Beatrice Covassi, Italia a reușit anul acesta să repatrieze numai 12.406 migranți.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
04 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H