Directorul general al OMS a primit ameninţări cu moartea în plină pandemie de coronavirus

Directorul general de la Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a dezvăluit că a primit ameninţări cu moartea şi a fost ţinta unor atacuri de tot felul, inclusiv cu caracter rasist, în perioada în care organizaţia pe care o conduce a fost implicată în lupta globală împotriva coronavirusului.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 10:05
Directorul general al OMS a primit ameninţări cu moartea în plină pandemie de coronavirus

„De trei luni de zile primesc atacuri la persoană, unele rasiste, şi ca să fiu sincer sunt mândru de culoarea pielii mele. Am primit inclusiv ameninţări cu moartea, dar nu-mi pasă. De ce mi-ar păsa că sunt atacat când oamenii mor, când se pierd vieţi în fiecare clipă?”, a declarat şeful OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, microbiolog şi fost ministru al sănătăţii şi de externe al Etiopiei, a afirmat că unul dintre atacurile iniţiale a pornit din Taiwan şi că executivul de la Taipei, în plină criză de coronavirus în Asia, nu s-a delimitat de aceste agresiuni.

Într-o conferinţă de presă virtuală, la care au participat alţi doi înalţi responsabili care coordonează răspunsul OMS la pandemie, directorul general al organizaţiei a susţinut că în timp ce nu acordă atenţie atacurilor împotriva lui, simte în schimb o mare tristeţe atunci când atacurile sunt îndreptate împotriva comunităţii sau continentului african.

Citeşte şi: Revista Vogue Italia a reacţionat la criza provocată de pandemia de coronavirus printr-o copertă complet goală FOTO

„Când este un atac la persoană nu-mi pasă, nu sunt mai bun decât alţii, dar când este insultată o comunitate întreagă, atunci nu pot tolera acest lucru”, a comentat şeful OMS. Tedros a adăugat că OMS „nu face politică” şi că misiunea sa este „să ne preocupăm pentru cei săraci şi vulnerabili”.

„OMS va face tot ce-i stă în putinţă pentru a nu regreta nimic, însă pe parcurs ne mai şi înşelăm, la fel ca fiecare fiinţă umană”, a mai declarat Tedros.

În replică, autorităţile taiwaneze i-au transmis, joi, directorului general al OMS să-şi ceară scuze pentru acuzaţiile aduse pe care le-au calificat drept „fără fundament”.

„Ţara noastră nu a incitat niciodată populaţia să lanseze atacuri la persoană împotriva lui sau să facă remarci rasiste”, a declarat joi pentru presă Joanne Ou, purtătoarea de cuvânt a MAE taiwanez, citată de AFP. Ea i-a transmis lui Tedros să-şi ceară scuze pentru „defăimare”, potrivi Agerpres. 

Citeşte şi: Directorul medical de la Spitalul Universitar din Bucureşi, acuzat de abuz în serviciu. O plângere penală a fost deschisă la Parchet

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Tsai Ing-wen l-a invitat pe Tedros în Taiwan pentru a trage învăţămintele din felul în care autorităţile locale au gestionat epidemia de coronavirus şi i-a cerut „să reziste presiunilor Chinei”.

„De-a lungul anilor, am fost împiedicaţi să accedem la organizaţii internaţionale şi ştim mai bine decât oricine ce înseamnă să fii discriminat şi izolat”, a adăugat Tsai Ing-wen.

Relaţiile dintre OMS şi Taiwan erau tensionate încă dinaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus şi s-au deteriorat şi mai mult pe parcursul acestor ultime trei luni, scrie AFP, care aminteşte că, în ultimii ani, la presiunile Beijingului, Taiwanul a fost exclus din OMS. Taiwanul asista la adunarea anuală a OMS în calitate de observator.


loading...