Directorul Informaţiilor Interne, acuzat că a transmis extremei drepte date confidenţiale

Şeful serviciilor de informaţii interne din Germania, Hans-Georg Maassen, deja afectat de un scandal, s-a aflat din nou joi sub tirul criticilor, televiziunea publică dezvăluind că acesta a transmis Partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) date încă confidenţiale.

13 sept. 2018, 14:14
Directorul Informaţiilor Interne, acuzat că a transmis extremei drepte date confidenţiale

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la 13 iunie cu Stephan Brandner, deputat al AfD, Maassen a transmis date confidenţiale despre suspecţi islamişti şi despre bugetul serviciilor de informaţii, a relatat postul de televiziune public ARD, citându-l pe oficialul respectiv. ‘Am discutat diverse cifre, care figurează’ în raportul agenţiei pe 2017, înainte de publicarea sa, a afirmat Brandner.

Aceste date, potrivit ARD, erau încă clasificate drept confidenţiale.

‘Resping cu fermitate aceste acuzaţii …articolul (ARD) sugerează că informaţiile sau documentele au fost transmise fără niciun temei juridic, ceea ce evident nu este cazul’, a afirmat Hans-Georg Maassen într-un comunicat, dezminţind că a acţionat în mod ilegal, potrivit Agerpres.

Maassen este acuzat de câteva săptămâni de o parte a clasei politice şi a presei germane că face jocul extremei drepte.

Citeşte şi CEDO a condamnat Londra pentru interceptarea masivă a comunicaţiilor

Într-o carte publicată la începutul lunii august, fosta militantă a AfD, Franziska Schreiber, susţine că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu lideri ai partidului, oferindu-le sfaturi despre cum să evite să fie plasaţi sub supraveghere, potrivit Agerpres.

Liderul partidului, Alexander Gauland, a confirmat marţi discuţii privind ‘probleme de securitate’.

De la începutul lunii septembrie, Hans-Georg Maassen se află sub tirul criticilor pentru că a contrazis guvernul când şi-a exprimat îndoiala în legătură cu faptul că în timpul recentelor proteste din Chemnitz (est) au avut loc şi acţiuni ale extremei drepte de ‘vânare’ de străini, potrivit Agerpres.

Maassen, confruntat cu apeluri să demisioneze, a admis ulterior că o înregistrare video care arată grupuri de extrema dreaptă vânând migranţi la Chemnitz, este reală.