Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Moldova şi-a dat demisia

Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, și-a dat demisia din funcție, la doar o săptămână după reținerea lui Igor Dodon. Esaulenco fusese numit în funcție în 2019, cu sprijinul fostei majorități formate de partidele conduse atunci de Igor Dodon și Maia Sandu.

30 mai 2022, 22:45
Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Moldova şi-a dat demisia

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, și-a dat demisia luni din funcție, potrivit unui comunicat. Cererea sa a fost trimisă președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Esaulenco fusese numit în funcție în 2019, cu sprijinul fostei majorități formate de partidele conduse atunci de Igor Dodon și Maia Sandu.

Șeful serviciului secret a fost criticat în ultima săptămână de mai multe voci ale opoziției după perchezițiile la domiciului lui Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova.

În cererea sa de demisie, Esaulenco a scris că demisionează pentru a trece „la alt loc de muncă”, dar noul serviciu al acestuia nu este cunoscut.

Esaulenco a fost instalat la conducerea instituției pe 25 iunie 2019. La nici un an de zile, președintele de atunci Igor Dodon l-a avansat pe 16 martie 2020 prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 1511 i-a fost conferit gradul special de general-maior al SIS.

Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii ceruseră arest preventiv

Timp de 20 de ani, între 1999 și 2019, Esaulenco a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începând cu luna noiembrie 2018.

Esauleco este absolvent al Facultății de Drept al Universității Libere din Moldova, speclizarea Drept penal. În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal. Esaulenco are 45 de ani, este căsătorit și are trei copii.

Demisia sa vine după ce Igor Dodon a afirmat duminică că șefa statului de la Chișinău Maia Sandu a știut de perchezițiile și reținerea sa.

Kremlinul ameninţă Moldova! Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon sunt respectate
„Nu cred că șefii SIS, MAI, Procuraturii, CNA, nu au informat-o pe Maia Sandu despre o astfel de operațiune specială , în cadrul căreia va fi percheziționat cu mascați și reținut un fost președinte al țării”, a scris acesta Dodon pe Facebook duminica trecută.