Kremlinul ameninţă Moldova! Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon sunt respectate

Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost plasat în arestul poliţiei şi o serie de percheziţii au fost efectuate în birourile şi la domiciliul fostului preşedinte.

25 mai 2022, 13:53
Kremlinul ameninţă Moldova! Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon sunt respectate

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi pentru trădare de patrie şi acuzaţii de corupţie, vor fi respectate ”în conformitate cu normele internaţionale”, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, relatează Le Figaro.

”Considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova”, a afirmat Andrei Rudenko, citat de agenţiile de presă ruse.

”Cu toate acestea, nu am dori ca autorităţile guvernamentale să înceapă să îşi rezolve probleme cu foştii adversari politici profitând de situaţia actuală”, a adăugat el. Rudenko a subliniat că Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon ”în contextul procedurilor judiciare sunt respectate şi în conformitate cu normele internaţionale”.

Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost plasat în arestul poliţiei şi o serie de percheziţii au fost efectuate în birourile şi la domiciliul fostului lider din Chişinău.

Rusia atacă Republica Moldova după reţinerea lui Igor Dodon
Anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon că ar fi primit bani în 2019 de la un aliat politic, Vlad Plahotniuc, care între timp a luat calea exilului şi este vizat de sancţiunile americane.

Mandatul prezidenţial al lui Dodon s-a desfăşurat în perioada 2016-2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova.

Actuala preşedintă, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale şi legislative din 2020 şi 2021, datorită convingerilor pro-europene şi pe fondul corupţiei şi situaţiei economice tot mai îngrijorătoare din Republica Moldova.

Chişinăul a arătat un sprijin ferm Kievului de la începutul invaziei ruse prin oferirea de ajutor refugiaţilor ucraineni. De asemenea, Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană şi a obţinut promisiunea din partea blocului comunitar că i se va aloca asistenţă militară suplimentară.

Republica Moldova refuză să fie echipată după standardele NATO. Explicaţia halucinantă a guvernului de la Chişinău
În urma incidentelor care au vizat regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Republica Moldova se teme de o potenţială invazie rusă.

Dodon, într-o postare pe Facebook, după reţinerea sub acuzaţii de corupţie şi trădare de patrie: Nu e prima dată când am devenit ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut marţi pentru 72 de ore pentru trădare de patrie şi acuzaţii de corupţie, afirmă, într-o postare pe Facebook, că dosarul său este unul politic, nefiind prima dată când consideră că a devenit „ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic”. El lansează mai multe acuzaţii la adresa preşedintelui Maia Sandu şi a partidului acesteia, PAS, inclusiv că pe fondul scăderii popularităţii guvernării „a identificat principala forţă a opoziţiei, principalul lider cu credibilitate politică şi au lovit cu toată forţa, prin abuz al justiţiei, prin hărţuire, prin plasare în arest şi prin denigrare mediatică”.

„Stimaţi colegi, prieteni, dragi cetăţeni. Astăzi a fost o zi încordată pentru mine şi pentru familia mea. Înţelegeţi cu toţii asta şi ştiţi de ce. Nu e prima dată când am devenit ţinta unei justiţii regizate şi dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri şi am trecut prin diferite campanii de calomniere şi de acuzaţii nefondate. Totuşi, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur şi simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacţii negative la public. Îmi pare rău că s-a procedat în aşa mod. Până şi în politică trebuie să existe omenie şi e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziţiei”, afirmă Dodon într-un tex postat pe pagina sa de Facebook prin intermediul avocaţilor săi.

El susţine că pentru fiecare element aflat în atenţia procurorilor are explicaţiile şi justificările necesare, „pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupţie şi ilegalitate”. „Acesta e un dosar politic cusut cu aţă galbenă. Şi sunt sigur că o judecată corectă şi necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu înţeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze şi să mă reţină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu şi PAS nu pot deloc gestiona situaţia economică şi socială din ţară. Asta o înţelege toată lumea, chiar şi cei din PAS”, a afirmat fostul preşedinte moldovean, în contextul în care ziua reţinerii sale a coincis cu ziua de naştere a succesorului său Maia Sandu fost membru PAS.
În viziunea lui Igor Dodon, „totul se scumpeşte, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze, popularitatea guvernării iarăşi a început să scadă, iar partenerii externi le cer să facă cedări serioase privind suveranitatea ţării şi privind securitatea economică”. El susţine că cetăţenii se arată tot mai indignaţi de aceste crize în lanţ, „nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar şi sunt gata să iasă la proteste masive, pentru a cere încetarea acestor „vremuri nebune” şi pentru a cere revenirea la normalitate”.

„În aceste condiţii, aflată în impas, guvernarea a procedat aşa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forţă a opoziţiei, principalul lider cu credibilitate politică şi au lovit cu toată forţa, prin abuz al justiţiei, prin hărţuire, prin plasare în arest şi prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme. Dar voi credeţi oare că oamenii nu îşi dau seama că vreţi să lăsaţi ţara fără opoziţie, ca într-o dictatură? Voi credeţi că oamenii nu îşi dau seama că tot acest show cu mascaţi s-a făcut şi cu scopul de a distrage atenţia cetăţenilor de la criza în agricultură, de la preţuri şi tarifuri înalte, de la sărăcie şi de la incompetenţa şi iresponsabilitatea guvernării PAS? Toţi, totul înţeleg. Oamenii simpli sunt mai deştepţi decât mulţi dintre voi, care staţi azi prin Parlament sau ministere. Şi ce dacă m-aţi arestat azi? De mâine vor scădea preţurile, se vor mări pensiile şi salariile şi vor veni în sfârşit „vremurile bune” promise? Veţi vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni şi oamenii iarăşi o să ceară de la voi o viaţă mai bună, nu promisiuni şi cai galbeni pe pereţi”, scrie Igor Dodon.

Colegii din Partidul Socialiştilor vor şti să fie alături de cerinţele şi de revolta cetăţenilor, îşi expirmă el convingerea.
„Eu aici voi rezista. Voi, stimaţi colegi, rezistaţi acolo unde sunteţi, la libertate, şi demonstraţi că sunteţi cea mai importantă forţă politică din interiorul ţării. Demonstraţi că sunteţi forţa care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea ţării nimănui şi că sunteţi atenţi la vocea poporului. Moldova are Viitor! Iar noi în această luptă vom avea Victoria de partea noastră”, dă asigurări fostul preşedinte, precizând că mesajul a fost transmis prin intermediul avocaţilor săi.
Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au anunţat, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiindt descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire.


loading...
Partenerii noștri